Salmonella is een bacterie die zich in de darmen nestelt en behoort tot de familie van de enterobacteriën. Het serotype Salmonella typhimurium komt het meeste voor bij varkens. Het grootste gevaar van Salmonella is dat het overdraagbaar is op mensen. Aangezien bijna de helft van het vlees dat wij in Nederland consumeren varkensvlees is, controleren slachterijen streng op Salmonella.
Door varkenshouders te attenderen op de urgentie en prioriteitstelling om hun Salmonella-status te verlagen kunnen eventuele aanvoerbeperkingen zoals slachten aan het eind van de dag worden voorkomen. De slachterijen verwachten dat de varkenshouder zelf stappen onderneemt en vragen om binnen 3 weken een adequaat plan van aanpak toe te sturen. Voor een effectief plan van aanpak biedt Kanters u graag begeleiding en ondersteuning.
Besmettingscyclus
Salmonella is zeer besmettelijk en verspreidt zich zeer eenvoudig via mest, voer, drinkwater etc. Via de bek komt de bacterie het varken binnen waarna het zich via de maag in de dunne darm nestelt en voortplant. Via de dunne darm komt de bacterie in de bloedbaan terecht. De bacterie verlaat via de mest het varken, waarna de cyclus opnieuw begint. Tevens kan verspreiding plaatsvinden via ongedierte zoals ratten, muizen en vliegen.
ZIJN DE OD-WAARDEN BIJ UW VARKENS TE HOOG? MET ONZE GEDEGEN AANPAK VERLAGEN WIJ SAMEN MET U DE SALMONELLA-STATUS OP UW BEDRIJF!
Plan van aanpak
Kanters heeft een protocol opgesteld waarmee wij in staat zijn om bij uw varkens de OD-waarden te verlagen. OD-waarde staat voor de hoeveelheid antistoffen tegen Salmonella in het bloedserum. Hoe meer dieren een hoge OD-waarde hebben, hoe hoger de infectiedruk binnen het bedrijf is. Voor een succesvolle Salmonella-beheersing is een multidisciplinaire aanpak van belang. De veterinaire betrokkenheid speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer de OD-waarde bij uw varkens te hoog is en u uw Samonella-status dient te verlagen, gaan wij gezamenlijk met u in overleg om ons Salmonella-protocol toe te passen. Alvorens wij het protocol toepassen, wordt het bedrijf samen met de dierenarts in kaart gebracht. De begin situatie wordt vastgesteld, waarna het protocol wordt toegepast.
In 5 stappen een lagere Salmonella-status.
Het plan van aanpak bestaat uit vijf stappen waarbij biosecurity en de inzet van organische zuren centraal staa
Stap 1: Algemene Hygiëne
Verwijder eventuele voedselresten, stof, vuil en mest uit de stal. Om versleping te voorkomen dient gezorgd te worden voor schoon en ontsmet schoeisel en schone bedrijfskleding in de verscheidene stallen en/of afdelingen.
Stap 2: Reiniging drinkwater
Met Aqua-clean® worden de drinkwaterleidingen grondig gereinigd. Aqua-clean heeft een lange en krachtige werking die de biofilm in de drinkwaterleiding verwijdert.
Stap 3: Reiniging stal
De derde stap bestaat uit het goed reinigen van de stal. Met Biosolve® Plus weekt u de stal in om het grove vuil en vet te verwijderen.
Stap 4: Desinfectie stal
Na het inweken dient de stal gedesinfecteerd te worden met Virkon® S. Dit product is het meest krachtige ontsmettingsmiddel dat bacteriën, gisten en schimmels afdoodt.
Stap 5: Inzet organische zuren
Tijdens de vijfde en laatste stap worden organische zuren toegevoegd aan het drinkwater. Deze zorgen voor een verlaging van de pH waarde wat de groei van bacteriën helpt te verminderen.
Meer Informatie
Wilt u graag meer informatie over ons plan van aanpak? Neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600. U kunt ons ook bereiken door een e-mail te sturen naar info@kanters.nl.