Kanters-producten behoren tot beste waterdesinfectiemiddelen en zuren

Antibioticareductie is nog steeds een belangrijk thema in de (pluim)veehouderij. Sinds het verbod op antibiotische groeibevorderaars door de Europese Unie is er een dringende vraag naar alternatieve biociden om nutritionele stoornissen, slechte prestaties en bacteriële ziekten tegen te gaan. Steeds vaker wordt drinkwater erkend als een belangrijk medium om op dit gebied in te grijpen. Kanters heeft decennia geleden de kracht van water bij het verminderen van antibiotica al erkend en heeft sindsdien ontsmettingsmiddelen, zuren en supplementen ontwikkeld voor gebruik in drinkwater.

Introductie

Een studie van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki vergeleek de in vitro antibacteriële activiteit van verschillende waterdesinfectiemiddelen, zuren en glyceridemengsels, waaronder Kanters’ Aqua-clean, Premium Acid, Ultimate Acid en CFC Flora Mix.

De onderzoekers bepaalden de minimale concentratie van de producten die bacteriegroei van de 13 belangrijkste zoönosebacteriën bij pluimvee remden (MIC) (Tabel 1).

Tabel 1: Informatie over de geselecteerde bacteriële stammen.

Resultaten

In de categorie waterdesinfectiemiddelen had Aqua-clean de laagste MIC voor twaalf van de dertien bacteriestammen en een grotere algehele effectiviteit bij de aanbevolen dosis dan de andere twee producten. De test toonde weinig tot geen verlaging van de pH-waarde van het water, waaraan Aqua-clean zijn zeer lage corrosiviteit te danken heeft. De resultaten van Aqua-clean in vergelijking met twee concurrerende producten (aangeduid als C 1 en C 2), worden weergegeven in Figuur 1.

Grafiek MIC waarden drinkwaterwaterdesinfectiemiddelen bacteriën Aqua-clean
Figuur 1: grafische weergave van de MIC-waarden van de geteste commerciële waterdesinfectiemiddelen bij de geteste bacteriële stammen.

Van de drinkwaterzuren lieten Premium Acid en Ultimate Acid zien dat ze zeer effectief zijn, ook als het drinkwater niet de aanbevolen pH-waarde bereikt. Vooral tegen Listeria innocua waren ze veel effectiever dan het andere product (zie Figuur 2).

MIC waarden drinkwaterzuren Premium Acid Ultimate Acid
Figuur 2: grafische weergave van de MIC-waarden van de geteste commerciële drinkwaterzuren bij de geteste bacteriële stammen.

Van de drie glyceridemengsels presteerde CFC Flora Mix het beste tegen het merendeel van de bacteriestammen (zie Figuur 3). Wel willen we benadrukken dat het belangrijkste doel van CFC Flora Mix het ondersteunen van de darmgezondheid van je pluimvee is, en niet het zuiveren van drinkwater. Dit maakt de effectiviteit tegen de geteste bacteriën nog indrukwekkender.

MIC waarden CFC flora mix glyceride mengsel
Figuur 3: grafische weergave van de MIC-waarden van de geteste commerciële glyceridemengsels bij de geteste bacteriële stammen.

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat alle geteste producten goede kandidaten zouden zijn voor het verminderen van in vivo kolonisatie van pathogenen. Een onderzoek dat de in vivo effectiviteit van deze producten test, wordt aanbevolen vanwege het gebrek aan interferenties die je in de praktijk zou tegenkomen.

Van de negen producten die in dit onderzoek zijn getest, presteerden de producten van Kanters het best. Ook bleek uit dit onderzoek dat je een totaalaanpak nodig hebt om de bacteriedruk voldoende te verlagen. Verschillende bacteriën en stammen zijn gevoelig voor verschillende producten en het hebben van meerdere, complementaire producten zal je dieren het meest effectief gezond houden. Kanters biedt zo’n totaaloplossing met ontsmettingsmiddelen om schoon te starten, zuren om schoon te blijven en vloeibare voedingssupplementen om je dieren in verschillende scenario’s te ondersteunen.

Wil je het originele artikel lezen? https://www.mdpi.com/2076-0817/12/3/381

Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

Blogs/tips
FAO lanceert InFARM tegen antimicrobiële resistentie

Bij Kanters ondersteunen we diergezondheid en zoeken we naar alternatieven voor antimicrobiële medicatie. Misbruik en …

Lees verder
Optimus Duo-doseermodule drinkwater doseren
Blogs/tips
Groter werkgemak met de Optimus Duo-doseermodule

Doseer jij al vloeibare supplementen in het drinkwater van je vee, maar neemt het gesleep …

Lees verder
Varkens-HealthyPig-BijRendement
Onderzoeken
Verminder hittestress bij varkens met Aeroforte

Verminder hittestress bij varkens met Aeroforte Hittestress is een groot probleem in de varkenshouderij. Varkens …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder