FAO lanceert InFARM tegen antimicrobiële resistentie

Bij Kanters ondersteunen we diergezondheid en zoeken we naar alternatieven voor antimicrobiële medicatie. Misbruik en overmatig gebruik van antimicrobiële middelen bij mensen, dieren en gewassen hebben de opkomst van resistente pathogenen versneld, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn en het risico op ziekteverspreiding toeneemt. Kortom, antimicrobiële resistentie (AMR) vormt vandaag de dag een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheid, voedselveiligheid en ontwikkeling. Om dit kritieke probleem aan te pakken, lanceerde de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) een baanbrekend initiatief: het International FAO Antimicrobial Resistance Monitoring (InFARM) systeem.

Wat is InFARM?

InFARM is een wereldwijd informatiesysteem dat bestaat uit een IT-platform en aanverwante FAO-activiteiten. Deze helpen landen bij het verzamelen, samenstellen, analyseren, visualiseren en effectief gebruiken van hun AMR-monitoringgegevens in de dierlijke- en voedselproductie. De FAO lanceert InFARM als onderdeel van de One Health-benadering, waarbij de humane-, dierlijke- en milieugezondheidssector worden geïntegreerd. InFARM heeft als doel betrouwbare gegevens te genereren over AMR in dierlijke en voedselproductie. Deze gegevens zijn cruciaal voor het begrijpen van de verspreiding van resistentie en voor het ontwikkelen van effectieve strategieën om de impact ervan te beperken.

Doelen en fases van InFARM

Het primaire doel van InFARM is het genereren van betrouwbare gegevens over AMR bij dieren en in voedsel. Hierdoor zullen interventies en beleidsmaatregelen op basis van bewijs genomen kunnen worden. De implementatie is verdeeld in drie fasen:

  1. Vroege Implementatiefase (2023-2024): Deze initiële fase richt zich op het opzetten van het systeem, het verstrekken van hulpmiddelen en training aan deelnemende landen. Daarnaast wordt vrijwillige deelname aangemoedigd.
  2. Uitbreidingsfase (2025-2026): Het systeem zal worden uitgebreid naar meer landen. Ook wordt de omvang van de gegevensverzameling vergroot.
  3. Consolidatiefase (2027-2030): Deze fase heeft tot doel de gevestigde systemen te versterken en te behouden, zodat ze op lange termijn effectief en betrouwbaar blijven.

Waarom InFARM belangrijk is

AMR kent geen geografische grenzen, waardoor het een wereldwijd probleem is dat gecoördineerde actie vereist. InFARM ondersteunt landen bij het opbouwen van controlesystemen, zorgt voor hoogwaardige, geharmoniseerde gegevensverzameling en bevordert uitwisseling van deze gegevens tussen sectoren. Deze geharmoniseerde, intersectorale benadering is essentieel voor effectieve risicoanalyse en besluitvorming. InFARM’s doel om de gaten in wereldwijde AMR-gegevens op te vullen en deze te delen, zal een cruciale eerste stap zijn naar een geïntegreerde database. Hierdoor zal het makkelijker zijn om politieke steun te verwerven, financiering te verkrijgen en tot goed geïnformeerde besluitvorming te komen.

Kanters kijkt vol verwachting uit naar de ontwikkeling van InFARM en de waardevolle gegevens die het zal genereren. Deze nieuwe gegevens zullen ons helpen onze producten gerichter in te zetten, waardoor optimale effectiviteit en duurzaam verbeterde dierenwelzijn worden gewaarborgd. Terwijl InFARM de gaten in wereldwijde AMR-gegevens opvult, blijft Kanters zich inzetten om deel uit te maken van de oplossing, door inzichten te benutten om duurzame toepassingen te bevorderen en de diergezondheid wereldwijd te verbeteren.

Wil je meer weten, of hoe je kunt deelnemen? Lees de hele (Engelstalige) Implementatiehandleiding of de korte samenvatting.

Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

Optimus Duo-doseermodule drinkwater doseren
Blogs/tips
Groter werkgemak met de Optimus Duo-doseermodule

Doseer jij al vloeibare supplementen in het drinkwater van je vee, maar neemt het gesleep …

Lees verder
Aqua-clean CFC Flora Mix Ultimate Acid drinkwater desinfectant
Blogs/tips
Kanters-producten behoren tot beste waterdesinfectiemiddelen en zuren

Antibioticareductie is nog steeds een belangrijk thema in de (pluim)veehouderij. Sinds het verbod op antibiotische …

Lees verder
Varkens-HealthyPig-BijRendement
Onderzoeken
Verminder hittestress bij varkens met Aeroforte

Verminder hittestress bij varkens met Aeroforte Hittestress is een groot probleem in de varkenshouderij. Varkens …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder