OPTIMALE DARMGEZONDHEID BIJ VARKENS
De hedendaagse varkenshouderij vraagt het uiterste van dieren. Een optimale darmgezondheid bij varkens is cruciaal om de dieren te laten presteren naar hun genetische potentie. Wanneer dieren worden geconfronteerd met stress, denk aan vaccinaties of bij een verhoogde virale, bacteriële of parasitaire infectiedruk, dan heeft dat een negatief effect op het maagdarmkanaal. Dit kan uiteindelijk leiden tot verstoring van de darmflora en beschadiging van de cellen in de darmwand. Hierdoor zijn de darmen niet meer in staat om voedingsstoffen optimaal op te nemen. Dit resulteert in lagere groei, een verminderde voederconversie en een hoger uitvalpercentage. Daarom is het van groot belang voor de diergezondheid en dierprestaties dat pathogene micro-organismen worden gereduceerd en de beschadigde epitheelcellen snel worden hersteld of vervangen.
Zink
Zink is onderdeel van meer dan 300 enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling en is ook belangrijk voor de genexpressie en de DNA-synthese. Zink is verder essentieel voor de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-immuunsysteem. Daarom speelt zink een belangrijke rol bij het aanmaken van nieuwe cellen, het bestrijden van infecties (aanmaken van Cytokines) en het genezen van wonden. Daarnaast speelt zink een belangrijke rol bij botvorming, klauwgezondheid en mineralisatie. Hierdoor kunnen eventuele tekorten het immuunsysteem negatief beïnvloeden waardoor de dieren gevoeliger worden voor andere ontstekingen.
Zinkbronnen
Verschillende onderzoeken laten zien dat de bron van zink belangrijk kan zijn voor de beschikbaarheid van het mineraal. In het voer van varkens zijn granen aanwezig die zink bevatten, maar extra toevoeging van zink is belangrijk om de groei van biggen te ondersteunen. Er zijn verschillende zinkbronnen, in de onderzoeken is gekeken naar zink toevoeging via anorganische zinkbronnen zoals zinksulfaat en zinkoxide en naar organische zinkbronnen. Organische zinkbronnen zijn gebonden aan eiwitten, peptiden of aminozuren, zoals een chelaat. Het voordeel van de organische zinkbronnen is dat ze opgenomen worden in de darmwand via de zink- en aminozuurtransporters in het lichaam. Hierdoor treed er minder interactie op met andere nutriënten en zijn ze beter beschikbaar voor het lichaam.Â
Onderzoek
In een recent onderzoek van de universiteit van Minnesota (USA) is er gekeken naar de beschikbaarheid van zink gebonden aan een aminozuurcomplex en de invloed hiervan op een infectie met de L. intracellularis bacteria. Deze bacterie kan tot uiting komen als porcine intestinal adenomatosis, ofwel PIA. In deze proef werden twee zinkbronnen gebruikt, zink gebonden aan een aminozuur vergeleken met zink gebonden aan een sulfaat.
De resultaten van deze studie waren positief. Op dag 0, 14, 21 en 28 werden er bloedmonsters genomen en werd er gekeken naar afweercellen aanwezig in het bloed. Op deze dagen zijn er ook dieren geëuthanaseerd en is er gekeken naar darmleasies. Dieren die organische zinkverbindingen (zinkchelaten) hadden gekregen lieten hogere aantallen afweercellen zien (B en T-cellen) dan dieren die een anorganische vorm van zink (zinksulfaat) hadden gekregen. Daarin valt nog op te merken dat de dieren die het zink via het drinkwater toegediend hadden gekregen een hoger aantal T-cellen hadden dan de dieren die de zink via het voer hadden gekregen. Ook hadden de dieren die zinkchelaten hadden gekregen minder darmleasies dan de dieren die zinksulfaat hadden gekregen wat duid op een gezondere darmwand.
Kanters heeft een reeks producten die als (hoofd)bestanddeel koper en zink hebben in chelaat vorm. Een chelaatverbinding is een organische bron en zorgt dus voor een betere opname en darmgezondheid dan een anorganische bron. Intesti-Forte heeft als hoofdbestanddeel zinkchelaten. Deze zinkchelaten bevorderen het immuunsysteem waardoor de dieren een beter afweersysteem hebben en zorgen voor een betere darmgezondheid.
Kanters levert totaaloplossingen aan u als veehouder. Om dit te realiseren is het van belang dat voor allerlei situaties en gezondheidsissues oplossingen aanwezig zijn die een positieve bijdrage leveren aan het herstel van de diergezondheid en het verbeteren van het bedrijfsresultaat. Daarom hebben wij een uitgebreid assortiment van vloeibare voedingssupplementen via het drinkwater. Onze producten zijn globaal onder te verdelen in vijf functionele groepen. Per functionele groep kunnen de producten verschillen afhankelijk van de diersoort, de diergroep, maar ook per bedrijfsspecifieke situatie. Daarom is het van belang dat, alvorens tot een aanpak te komen, er eerst een bedrijfsanalyse plaatsvindt.Â