Verminder speendiarree en sterfte bij biggen

Intesti-Forte biggen drinken zeug

Nieuwe proefresultaten tonen de voordelen aan van het toedienen van Intesti-Forte aan gespeende biggen via het drinkwater.. Intesti-Forte bevat zinkchelaten, organische zuren en aminozuren die het immuunsysteem ondersteunen en een snel herstel van de darmgezondheid bevorderen.

Tijdens het spenen ervaren biggen uitdagingen of fysiologisch, omgevings- en sociaal vlak. Het spenen kan leiden tot verstoring van de darmen en het immuunsysteem, wat resulteert in een verminderde gezondheid, groei en voeropname van de varkens, vooral tijdens de eerste week na het spenen. Bovendien kan de transitie van met antilichamen gevulde melk naar minder goed verteerbaar voer leiden tot een toename van pathogene Escherichia coli en leiden tot diarree na het spenen. Dit alles kan desastreus zijn voor de jonge big.

Proefopstelling

Kanters voerde twee identieke veldproeven uit in januari 2021 en 2022. Beide proeven vonden plaats op een commerciële varkenshouderij en werden uitgevoerd gedurende de eerste 14 dagen na spenen (op een leeftijd van 4 weken). In beide onderzoeken werd Intesti-Forte de eerste week 1000 ml per 1000 liter water gedoseerd en de tweede week 500 ml per 1000 L water. Gedurende dezelfde periode werd ook een zuur toegevoegd om de smaak van het water te verbeteren.

Resultaten 2021 proef

TestgroepControle
Aantal biggen16461794
Startgewicht (kg)7,77,3
Eindgewicht (kg)25,322,5
Aantal dagen3838,3
Groei per big per dag (g)426395

Resultaten 2022 proef

TestgroepControle
Aantal biggen16461794
Eindgewicht (kg)23,722,6
Groei per big per dag (g)338335
Uitval (%)2,63,1

Conclusie

Deze resultaten laten zien dat het toevoegen van Intesti-Forte aan het drinkwater een positief effect heeft op zowel de groei als de uitval in de eerste twee weken na spenen.

Het gebruik van Intesti-Forte helpt de dieren om hun de periode na het spenen goed in te gaan, wat resulteert in een hogere groei en een lagere uitval. Als een big een hoger gewicht aan het einde van de speenperiode, is de kans groot dat het ook goed presteert als vleesvarken. Samen met de lagere uitval komt dit het rendement van de varkenshouder ten goede.

Meer weten over Intesti-Forte? E-mail ons op info@kanters.nl

Deel dit item

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.