Adviesdosering voor conservering brijvoer

Brijvoer is erg gevoelig voor bederf, doordat ontwikkeling van gisten en schimmels in het voer kan plaatsvinden. Dit kan leiden tot vermindering van smaak en voedingswaarden, verhoging van de druk in de leidingen en in het ergste geval kan het leiden tot gisting en gasvorming in het varken. Om de ontwikkeling van gisten en schimmels in brijvoer tegen te gaan kunnen organische zuren, zoals Nutripreserve AMY worden toegevoegd. Wanneer zuren aan brijvoer worden toegevoegd om gisting tegen te gaan is het belangrijk dat de juiste dosering wordt bepaald, Kanters doet dit met behulp van een ballontest.

De ballontest

Bij de ballontest wordt de dosering van Nutripreserve AMY in brijvoer bepaald door het gas dat vrijkomt bij de vergisting op te vangen in een ballon. Het opgevangen gas is op drie manieren zichtbaar (zie afbeelding 1), door volume toename van het brijvoer (2), doordat de ballon zich gevuld heeft met gas (3) of door een combinatie van toename van het volume in het brijvoer en de ballon (4).

brijvoer, kanters, acid amy
brijvoer, kanters, acid amy

Bij een toename in hoeveelheid organische zuren, zal een afname in gasontwikkeling (=vergisting) waarneembaar zijn (afbeelding 2). Het monster zonder gasvorming met de laagste concentratie zuur, zal de minimale geadviseerde dosering weergeven. In het voorbeeld (afbeelding 2) is het advies 1,5 ltr Nutripreserve AMY/mbrijvoer.

Met behulp van deze methode kunnen wij de optimale dosering Nutripreserve AMY bij vergisting in brijvoer voor U bepalen.

Deel dit item

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.