Pluimvee

Drinkwaterhygiëne: de sleutel tot succes

Schoon drinkwater is belangrijk voor mens en zeker ook voor dier. Het schoonmaken van de drinkwaterleidingen is essentieel voor een goede hygiëne in de kippenstal. Bij Kanters vind je producten die het gemakkelijk maken om iedere ronde met een schone leiding te beginnen. Want water smaakt toch het lekkerst uit een schoon glas.

Kanters, intesti-flora, water, drinkwater
Uitdaging

Hoe krijg je schoon drinkwater in een stalomgeving?

De kwaliteit en beschikbaarheid van drinkwater zijn zeer belangrijk in iedere kippenstal. Dieren drinken twee keer meer dan dat ze eten. Steeds meer ondernemers zien het belang van schoon drinkwater in, maar lopen tegen praktische problemen aan. Hoge temperaturen in de stal bijvoorbeeld en een lage doorstroomsnelheid zorgen al snel voor vervuild drinkwater. Hoe voorkom je problemen in de stal? Kanters legt het je uit.

Hoe herken je het

Vervuild drinkwater is makkelijk te herkennen

Het is vrij gemakkelijk om te controleren of water schoon is. Pak eens een glas en vul het met water uit de stal. Zou jij dit water drinken? Zou je het aan je kinderen durven geven? Als het antwoord hierop ‘Nee’ is, weet je genoeg. Het is tijd om de drinkwaterleidingen te reinigen. Nog sneller en efficiënter het drinkwater controleren? Dat is mogelijk via onze Optimixx. Verstopte drinknippels zijn een teken dat de drinkwaterleidingen vuil zijn.

Oorzaak/gevolg

Vervuild drinkwater leidt tot een hogere uitval

Hoge temperaturen in de stal in het begin van de ronde en een lage doorstroomsnelheid zijn een ideale omgeving voor vervuild drinkwater. Deze vervuiling bestaat uit biofilm. Dat is een slijmerige laag die bacteriën, gisten en schimmels aantrekt. Daarnaast is ook kalk, aanwezig in hard water, een vervuiler die voor verstopte nippels zorgt.

De bacteriën, gisten en schimmels in de biofilm zijn schadelijk voor kippen en zorgen voor zieke dieren en een hoge uitval. Ook kunnen verstopte drinknippels zorgen voor nat strooisel. Dat zorgt voor pootproblemen bij kippen, wat weer tot afkeur kan zorgen in de slachterij. Dit kost de boer geld. Gelukkig is er een oplossing!

Oplossing

Aqua-clean en Cal-clean: de oplossingen voor schone leidingen

Regelmatig reinigen is de oplossing voor schoon drinkwater. Bij Kanters vind je daarvoor twee effectieve en betrouwbare hulpmiddelen. Aqua-clean is een drinkwaterreiniger die biofilm uit de leidingen haalt en de drinkwaterleidingen weer helemaal schoon maakt. Zodra de jonge kuikens in de stal komen hebben ze zo direct toegang tot schoon drinkwater.

Heb je last van kalkaanslag in de leidingen? Gebruik dan
Cal-clean. Een reiniger die de kalkaanslag uit de drinkwaterleidingen haalt.

Referenties

"Aqua-clean is the best biofilm remover along with all-in-one disinfection. The results are clearly visible from the first use."
Aphatsara, SCG
Thailand
"Aqua-clean reinigt de leidingen effectief. Zorgt zeker voor een duidelijk resultaat."
Stefan Meevis
Leghennenhouder
"Multi-Foam levert bij een lage dosering al een goed resultaat. Het hecht goed aan het oppervlak en heeft een aangename geur."
Geert van Asseldonk
Vleeskuikenhouder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean

Oplossingen op maat voor jou als pluimveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welk soort vervuiling er in je leidingen zit en welke producten van Kanters jij kunt gebruiken om dit probleem op te lossen. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Producten voor jouw uitdagingen

Producten voor schone drinkwaterleidingen

Bij Kanters vind je voor iedere diersoort en stalomgeving producten om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.