Rundvee

Drinkwaterhygiëne, de sleutel tot succes

Schoon drinkwater is heel belangrijk voor koeien. Het schoonmaken van de drinkwaterleidingen is essentieel voor een goede hygiëne in koeienstallen. Om dat goed voor elkaar te krijgen, vind je bij Kanters producten die het gemakkelijk maken om iedere ronde met een schone leiding te beginnen. Want water smaakt toch het lekkerst uit een schoon glas.

kanters, drinkwater, water, koeien
Uitdaging

Schoon drinkwater in een stal omgeving

De kwaliteit en beschikbaarheid van drinkwater zijn zeer belangrijk in iedere koeienstal. Koeien drinken veel meer dan dat ze eten om zo voldoende melk te produceren. Maar gezond, schoon drinkwater aan je koeien bieden is makkelijker gezegd dan gedaan. De hoge temperaturen in de stal bijvoorbeeld en open drinkbakken zorgen al snel voor vervuild drinkwater. Hoe voorkom je dat? Kanters legt het uit.

Hoe herken je het

Vervuild drinkwater is makkelijk te herkennen

Het is gemakkelijk om te controleren of water schoon is. Pak een glas water en vul het met water uit de stal. Zou jij dit water drinken? Zou je het aan je kinderen durven geven? Als het antwoord hierop ‘Nee’ is, weet je genoeg. Het is tijd om de drinkwaterleidingen te reinigen. Een snellere check is mogelijk via onze Optimixx. Slijm in de leidingen zijn een teken dat de drinkwaterleidingen vuil zijn.

Oorzaak/gevolg

Vervuild drinkwater leidt tot een lagere wateropname

Hoge temperaturen in de stal in de zomer zijn een ideale omgeving voor vervuild drinkwater. Deze vervuiling bestaat uit biofilm. Dat is een slijmerige laag die bacteriën, gisten en schimmels aantrekt. Daarnaast is ook kalk, aanwezig in hard water, een vervuiler die voor verstopte leidingen kan zorgen.
Deze bacteriën, gisten en schimmels in de biofilm zijn schadelijk voor koeien en zorgen voor zieke dieren en lage melkgift. Ook kunnen verstopte leidingen ervoor zorgen dat niet alle drinkbakken vol komen te zitten. Dat zorgt voor problemen bij koeien, wat weer tot minder melk kan zorgen.

Oplossing

Aqua-clean, de oplossing voor schone leidingen

Regelmatig reinigen is de oplossing voor schoon drinkwater. Voor goede reiniging vind je bij Kanters Aqua-clean. Dit is een drinkwaterreiniger die biofilm uit de leidingen haalt en de drinkwaterleidingen weer helemaal schoon maakt. Zodra koeien dorst krijgen, hebben ze zo direct toegang tot het belangrijkste nutriënt: schoon drinkwater.

Heb je last van kalkaanslag in de leidingen? Gebruik dan Cal-clean. Dit is een drinkwaterreiniger die de kalkaanslag uit de drinkwaterleidingen haalt.

Kanters, nutriforte, koeien, nutripreserve

Referenties

"Dankzij Aqua-clean van Kanters geef ik mijn dieren Hygiënisch schoon water. Hierdoor stijgt de wateropnamen wat de diergezondheid bevordert”
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Oplossingen op maat voor jou als rundveehouder

Wij komen graag langs om samen met jou te bepalen welke soort vervuiling er in de leidingen zit en en welke producten van Kanters jij kunt gebruiken om dit probleem op te lossen. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Producten voor jouw uitdagingen

Producten voor schone drinkwaterleidingen

Bij Kanters vind je voor iedere diersoort en stalomgeving producten om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.