Varkens

Organische zuren voor een goede balans bij varkens

Voorkomen is beter dan genezen. Met drinkwateradditieven kan je tijdens kritieke momenten zoals tijdens de opstart, rondom voer omschakelingen en bij stress periodes het varken ondersteunen. Kanters heeft organische zuren- en mineralenmengsels ontwikkeld. Een alternatief voor antibiotica omdat organische zuren de weerstand van het varkens ondersteunen voor een goede balans.

varkens, kanters, drinkwater, water
Uitdaging

Een goede vertering is belangrijk voor gezonde varkens

Varkens staan onder grote druk om te presteren. Zeugen moeten gezonde biggen groot brengen en ook vleesvarkens zijn topsporters. Hierbij is de vertering van het voer belangrijk om alle voedingsstoffen uit het voer te halen die ze nodig hebben om te groeien of melk te geven. Zodra dit niet in orde is, vermindert de weerstand en krijgen de dieren diarree wat tot hoge uitval leidt. Hoe voorkom je dat? Kanters legt het uit.

Hoe herken je het

Hoe herken je verteringsproblemen in de stal

Als je een ronde door de stal loopt kun je zien als er verteringsproblemen zijn. Diarree, manke varkens, lusteloze varkens die niet op willen staan, maar ook oor- en staartbijten zijn tekenen dat het niet goed gaat in de stal. Problemen die veroorzaakt kunnen zijn door ziektes als salmonella, PRRS en PIA. Deze ziektedruk kun je verminderen door de vertering optimaal te houden, zo stimuleer je de weerstand. Organische zuren kunnen hierbij helpen.

Oorzaak/gevolg

Een verhoogde ziektedruk leidt tot een hogere uitval

Een hoge bezetting zorgt voor een hoge ziektedruk. Dit heeft invloed op de gezondheid van varkens. De natuurlijke barrière van het dier, de maag, beschermt het dier doordat de zure omgeving bacteriën afdoden. Zodra de maag niet zuur genoeg is, dringen bacteriën door naar de darmen, zorgen voor ontstekingen. 

Deze bacteriën in de bloedbaan zorgen voor zwakke dieren, diarree, slappe biggen en uiteindelijk tot uitval. Doordat de bacteriën zich via de mest verspreiden worden de andere varkens in de stal ook ziek. Dit kan snel zorgen voor een hoge uitval of voor een hoge afkeur in de slachterij.

Oplossing

Ultimate acid zorgt voor balans in het dier

Organische zuren zijn de oplossing voor een goede zuurtegraad in de maag en dus voor een goede vertering. 

Kanters heeft een drinkwater supplementen ontwikkeld met organische zuren aangevuld met mineralen. Onze gebufferde en ongebufferde organische zurenmengsel zorgen voor een goede zuurtegraad in de maag en dus een goede vertering. Dit verhoogt de weerstand van het varken waardoor ze niet ziek worden.

Referenties

"Kanters heeft bij ons op het bedrijf geholpen om de waterkwaliteit te verbeteren door in het begin eerst te kijken wat op dat moment de huidige status was van de vervuiling in het drinksysteem met behulp van een camera. Daarop volgend hebben we eerst het 10-daags schoonmaak regiem gevolgd van Aqua-clean om alles 100% te reinigen en met een schone lei te kunnen opstarten"
Luc Cornelissen, kanters, drinkwater, varkens
Luc Cornelissen
Varkenshouder (4000 zeugen)
Kanters, drinkwater, water

Oplossingen op maat voor jou als varkenshouderhouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welk soort vervuiling er in je leidingen zit en welke producten van Kanters jij kunt gebruiken om dit probleem op te lossen.
Meer informatie of direct een afspraak maken?
Producten voor jouw uitdagingen​

De oplossing voor een goede balans ​

Kanters heeft voor iedere diersoort en stal omgeving producten ontwikkelt om de gezondheid van uw dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.