Varkens

Drinkwaterhygiëne, de sleutel tot succes

Schoon drinkwater is belangrijk voor mens en dier. Het schoonmaken van de drinkwaterleidingen is essentieel voor een goede drinkwaterhygiëne. Bij Kanters vind je producten die het gemakkelijk maken om iedere ronde met een schone leiding te beginnen. Want water smaakt toch het lekkerst uit een schoon glas.

Varkens, kanters, vleesvarkens, water, drinkwater,
Uitdaging

Schoon drinkwater in een stalomgeving

De kwaliteit en beschikbaarheid van drinkwater zijn zeer belangrijk in iedere varkensstal. Dieren drinken twee keer meer dan dat ze eten. Steeds meer ondernemers zien het belang van drinkwaterhygiëne in, maar lopen wel tegen praktische problemen aan. Hoge temperaturen in de stal bijvoorbeeld en een lage doorstroomsnelheid zorgen al snel voor vervuild drinkwater. Hoe voorkom je dat je dieren ziek worden van vuil drinkwater? Kanters legt het uit.

Hoe herken je het

Vervuild drinkwater is makkelijk te herkennen

Het is gemakkelijk om te controleren of het water schoon is. Pak een glas water en vul het met water uit de stal. Zou jij dit water drinken? Zou je het aan je kinderen durven geven? Als het antwoord hierop ‘Nee’ is, weet je genoeg. Het is tijd om de drinkwaterleidingen te reinigen. Een snellere check is mogelijk via onze Optimixx. Verstopte drinknippels zijn een teken dat de drinkwaterleidingen vuil zijn.

Oorzaak/gevolg

Vervuild drinkwater leidt tot een hogere uitval

Hoge temperaturen in de biggenstal en een lage doorstroomsnelheid van het drinkwater omdat jonge dieren nog weinig drinken, zijn een ideale omgeving voor vervuild drinkwater. Deze vervuiling bestaat uit biofilm. Dat is een slijmerige laag die bacteriën, gisten en schimmels aantrekt. Daarnaast is ook kalk een vervuiler die voor verstopte nippels kan zorgen.

Deze bacteriën, gisten en schimmels in de biofilm zijn schadelijk voor varkens en zorgen voor zieke dieren en een hoge uitval. Ook kunnen verstopte drinknippels ervoor zorgen dat varkens minder drinken. Dat zorgt ervoor dat de dieren minder eten en dus minder groeien. Dit zorgt voor hoge kosten.

Oplossing

Aqua-clean, de oplossing voor schone leidingen

Regelmatig reinigen is de oplossing voor schoon drinkwater. Kanters heeft Aqua-clean ontwikkeld. Een drinkwater reiniger die biofilm uit de leidingen haalt en de drinkwaterleidingen weer helemaal schoon maakt. Zodra de jonge varkens in de stal komen hebben ze zo direct toegang tot schoon drinkwater. 

Heb je last van kalkaanslag in de leidingen, gebruik dan Cal-clean. Een drinkwater reiniger die de kalkaanslag uit de drinkwaterleidingen haalt.

Referenties

"Kanters heeft bij ons op het bedrijf geholpen om de waterkwaliteit te verbeteren door in het begin eerst te kijken wat op dat moment de huidige status was van de vervuiling in het drinksysteem met behulp van een camera. Daarop volgend hebben we eerst het 10-daags schoonmaak regiem gevolgd van Aqua-clean om alles 100% te reinigen en met een schone lei te kunnen opstarten".
Luc Cornelissen, kanters, drinkwater, varkens
Luc Cornelissen
Varkenshouder (4000 zeugen)
Kanters, drinkwater, water

Oplossingen op maat voor jou als varkenshouderhouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welk soort vervuiling er in je leidingen zit en welke producten van Kanters jij kunt gebruiken om dit probleem op te lossen. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Producten voor uw uitdagingen

Producten voor schone drinkwaterleidingen

Kanters heeft voor iedere diersoort en stal omgeving producten ontwikkelt om de gezondheid van uw dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.