Rundvee

Zorg voor een goede darmgezondheid bij kalveren

Een optimale darmgezondheid is cruciaal om voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk te benutten en een goede immuniteit op te bouwen. Een goede darmgezondheid is een samenspel tussen een gezonde darmwand, de samenstelling van de darmflora en het aanbod van nutriënten aan deze darmflora.

Kanters, darmgezondheid, intesti-prime
Uitdaging

Een goede darmgezondheid is belangrijk voor gezonde kalveren

Een optimale darmgezondheid is cruciaal voor koeien om voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk te benutten en een goede immuniteit op te bouwen, juist nu het gebruik van antibiotica in de veehouderij onder druk staat. Wanneer dieren geconfronteerd worden met veranderde omstandigheden of stress, kan dit een negatief effect hebben op het maag-darmkanaal en de diergezondheid. Help de darmgezondheid in balans te houden en verhoog daarmee ook nog eens het rendement van je bedrijf.

Hoe herken je het

Hoe herken je darmproblemen in de stal?

Als je een ronde door de kalverstal loopt herken je gemakkelijk als er darmproblemen zijn. Natte staarten, gele of bruine soms waterdunne diarree. Veroorzakers zijn meestal E.coli, Rota- of Coronavirus of de parasiet Cryptosporidium. Deze ziekteverwekkers zorgen voor ontstekingen in de darm, wat leidt tot diarree. Kalveren met diarree kunnen een groeiachterstand oplopen of zelfs sterven. Op tijd ingrijpen is belangrijk om gezonde kalveren te behouden!

Oorzaak/gevolg

Ziekteverwekkers zorgen voor darmontstekingen

Kalveren kunnen al bij de geboorte in contact komen met mest van de moeder en ziekteverwekkers binnenkrijgen. Zorg dus voor een schone afkalfstal en ruim de mest regelmatig op. Zorg dat de kalveren niet op de tocht staan en reinig de hokken en melkemmers regelmatig om contact met virussen en bacteriën te voorkomen.
Door bacteriën geproduceerde toxines in de bloedbaan zorgen voor zwakke dieren, diarree en uiteindelijk tot uitval. De darmen willen namelijk zo snel mogelijk van de ziekteverwekker af en het lichaam ruimt dit op door diarree. Dit kan snel zorgen voor uitdroging bij de kalveren, een snelle verspreiding van de ziekte en tot een hoge uitval.

Oplossing

Intesti-Prime ondersteunt bij dunne mest

Intesti-Prime is erop gericht om de darmgezondheid van kalveren extra te ondersteunen tijdens uitdagende periodes. De unieke samenstelling van natuurlijke grondstoffen, zoals koolstof, knoflook en oregano zorgt voor een gezonde spijsvertering. Daarnaast reduceert Intesti-Prime het vochtverlies en levert het een positieve bijdrage aan het herstel van beschadigd darmepitheel. Dit zal leiden tot een lager gebruik van antibiotica en een optimale diergezondheid.

Kanters, darmgezondheid, intesti-prime

Referenties

"Dankzij Aqua-clean van Kanters geef ik mijn dieren Hygiënisch schoon water. Hierdoor stijgt de wateropnamen wat de diergezondheid bevordert”
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Oplossingen op maat voor jou als rundveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke producten en techniek voor jouw dieren de oplossing zijn. Voor elke diersoort, leeftijd en stalomgeving heeft Kanters een geschikte oplossing. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Producten voor jouw uitdagingen

De oplossing voor een goede darmgezondheid

Bij Kanters vind je voor iedere diersoort en stalomgeving producten om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking. Wil je meteen naar het bestelformulier?