Effectieve maatregel bij hittestress

Effectieve maatregel bij hittestress

Hittestress, we krijgen er steeds meer mee te maken. Melkvee is gevoeliger voor extreem warme dagen dan varkens of pluimvee, vanwege de warmte productie door de omzettingen in de pens. Ook is het relatief oppervlak van een koe ten opzichte van haar massa klein, waardoor het moeilijk is overtollige warmte kwijt te raken.

Benieuwd wat Kanters voor jou kan betekenen in warme periodes?

De effecten van hittestress bij koeien zijn zeer divers. Tot wel 22% minder voeropname, waardoor de melkproductie stevig daalt. Daarnaast ligt sub-acute pensverzuring ook op de loer. Maar dit zijn niet de enige oorzaken van een verlaagde melkproductie. De combinatie van hittestress en pensverzuring zorgt ervoor, dat er veel meer endotoxinen vrijkomen dan normaal. Endotoxinen zijn afkomstig van gram-negatieve bacteriën, die altijd wel in zekere mate aanwezig zijn. Maar nu zijn pens- en darmwanden aangetast onder invloed van een andere verdeling van bloed in het lichaam. Minder bloed naar het maag en darmstelsel en meer naar de huid en longen om warmte af te geven. Gevolg is dat maag en darmwand lekkage vertonen. Daardoor kunnen endotoxinen en mycotoxinen in de bloedbaan terecht komen. De koe reageert daarop met een immuun reactie. Er worden speciale eiwitten de bloedbaan ingestuurd, die deze toxinen kunnen binden. Dit kost veel energie en die energie kan dus niet voor melkproductie gebruikt worden.

Extra ondersteuning middels Nutriforte Top Lac

Dat de koe in staat is adequaat te reageren op deze toxinen in het bloed, is ook van belang voor de klauwen. Deze gifstoffen tasten namelijk kleine bloedvaten in klauwen en gewrichten aan, waardoor de koe pijnlijk loopt. Klauwproblemen, klauwbevangenheid, zijn het gevolg.

In een periode van zulke stress heeft de koe juist extra mineralen en spoorelementen nodig. Maar dat lukt niet bij een lagere voeropname. Een hogere dosering van mineralen in de TMR zou uitkomst kunnen bieden, ware het niet, dat de voeropname daardoor nóg slechter wordt.

Nutripreserve Basic

De te nemen maatregelen zijn al vaak in de vakbladen beschreven. Zoals zorgen voor fris koel water, vaker voeren per dag en bij warm voer een broeiremmer toepassen. Zorgen dat er ventilators draaien, al dan niet in combinatie met water verneveling (grote druppels), het dak met water afkoelen,  het rantsoen concentreren (hogere VEM). Je hebt het allemaal vast al eens gelezen. 

Maar steeds ontbreekt één zeer effectieve maatregel: “het verstrekken van mineralen en spoorelementen via het drinkwater”. De wateropname gaat omhoog! De koeien hebben juist méér spoorelementen nodig in tijden van hittestress.

Kanters levert een compleet pakket om dat te realiseren: Nutripreserve voor een effectieve werking tegen broei en een hogere melkgift door fris, koud en smakelijk voer. Nutriforte Top Lac voor een optimale productie middels vloeibare mineralen en spoorelementen die in het drinkwater gedoseerd word i.c.m. onze gepatenteerde Optimus doseermodule. Gezamenlijk het ideale pakket om jouw rundvee te ondersteunen. 

Video afspelen
Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

Blogs/tips
FAO lanceert InFARM tegen antimicrobiële resistentie

Bij Kanters ondersteunen we diergezondheid en zoeken we naar alternatieven voor antimicrobiële medicatie. Misbruik en …

Lees verder
Optimus Duo-doseermodule drinkwater doseren
Blogs/tips
Groter werkgemak met de Optimus Duo-doseermodule

Doseer jij al vloeibare supplementen in het drinkwater van je vee, maar neemt het gesleep …

Lees verder
Aqua-clean CFC Flora Mix Ultimate Acid drinkwater desinfectant
Blogs/tips
Kanters-producten behoren tot beste waterdesinfectiemiddelen en zuren

Antibioticareductie is nog steeds een belangrijk thema in de (pluim)veehouderij. Sinds het verbod op antibiotische …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder