Houd het hoofd koel tijdens warm weer

Etherische oliën hebben een breed scala aan effecten die de ademhaling ondersteunen. De werking van deze oliën is gebaseerd op antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende effecten, zoals de afbraak van slijm in de luchtwegen en het onderdrukken van hoesten, terwijl de luchtwegen worden verruimd. Al deze effecten dragen bij aan een vrijere ademhaling.

Hittestress

Warmbloedige dieren zijn in staat om een constante lichaamstemperatuur te handhaven door de metabolische warmteproductie en het warmteverlies te regelen. In de ‘thermo-neutrale zone’ kunnen de dieren hun warmteverlies controleren: de lichaamstemperatuur wordt constant gehouden, de voerinname wordt gemaximaliseerd en de voerconversie is optimaal. Wanneer de temperaturen echter stijgen, vooral in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kunnen de dieren hun lichaamstemperatuur niet meer beheersen, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en de productie. Dit principe is van toepassing op alle diersoorten, maar pluimvee lijkt bijzonder gevoelig voor hittestress. Het is aangetoond dat moderne genotypen van pluimvee meer lichaamswarmte produceren, door hun grotere metabolische activiteit. Ondanks dit feit ligt de meeste pluimveeproductie in (sub)tropische gebieden over de hele wereld.

kanters, hittestress, aeroforte

 De nadelige effecten van hittestress op vleeskuikens en leghennen variëren van verminderde groei en eierproductie tot verminderde vlees- en eikwaliteit. Bovendien heeft de negatieve invloed van hittestress op het welzijn van pluimvee recentelijk meer bewustzijn en aandacht gekregen vanuit de publieke sector.

Behoefte aan antioxidanten

Fysiologisch gezien resulteert hittestress letterlijk in een stressreactie. Het immuunsysteem is gealarmeerd en beïnvloedt de sympathische zenuwen die een catecholamine-afgifte veroorzaken, wat een toename van vrije radicalen in het bloed en weefsel van het lichaam tot gevolg heeft. Vrije radicalen vallen de structuur van onverzadigd vet aan, waardoor de celmembranen beschadigd raken. Zo verhoogt hittestress de behoefte aan antioxidanten. Aangezien vogels niet in staat zijn om antioxidanten aan te maken bij hittestress en gezien het feit dat antioxidanten bij stress afnemen, is de toevoeging van antioxidanten aan pluimveediëten essentieel. Om de nadelige gevolgen van hittestress te kunnen aanpakken worden plantaardige extracten, zoals sommige essentiële oliën die antioxidanten bevatten, gebruikt. Pepermunt en het actieve ingrediënt in eucalyptus 1,8-cineol hebben bewezen antioxiderende eigenschappen te hebben, die vleeskuikens ondersteunen tijdens hittestress.

Verkoelend effect

Het gebruik van essentiële oliën bij humane luchtwegaandoeningen is bekend. Bij een verkoudheid geven menthol en/of eucalyptus een aangenaam gevoel in de luchtwegen en een verkoelend effect. Dit effect wordt veroorzaakt door de stimulatie van sensorische koude receptoren van orale slijmvliezen, die de trigeminus zenuw activeren.

Directe ondersteuning tijdens hittestress

Hittestress heeft een groot voordeel ten opzichte van een luchtweginfectie: het is namelijk voorspelbaar. De momenten waarop vogels blootgesteld zijn aan een verhoogde omgevingstemperatuur, zijn vaak van tevoren bekend en kan dus hier direct op geanticipeerd worden. Kanters heeft Aeroforte ontwikkeld, een vloeibaar mengsel dat eucalyptus, pepermunt en menthol bevat. Het kan zowel door drinkwater als via een vernevelingsinstallatie in de stal worden gebruikt. De toepassing van essentiële oliën is eenvoudig, effectief en kan het welzijn van pluimvee ondersteunen.

Wilt u graag meer weten over Aeroforte? Neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600. U kunt ons ook bereiken door een e-mail te sturen naar info@kanters.nl.

Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

koe kanters water
Blogs/tips
Het belang van drinkwater voor rundvee

Een koe heeft water nodig om dagelijks vochtverbruik te compenseren. Zeker bij hittestress kan deze …

Lees verder
Resultaten reinigen met Aqua-clean
Onderzoeken
Aqua-clean® reinigt en desinfecteert drinkwatersystemen

Nieuwe veldproefresultaten laten de grote effectiviteit zien van Aqua-clean® op organische vervuiling in drinkwaterleidingen en …

Lees verder
Nieuws
EuroTier 2022

Bezoek ons op EuroTier! Van 15 tot en met 18 november 2022 vindt ‘s werelds …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder