Wateropname in de eerste week van essentieel belang

Tijdens de opstartperiode van uw vleeskuikens is het belangrijk dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan koper en zink: deze mineralen zijn belangrijke bouwstenen voor een goede darmontwikkeling tijdens de eerste levensweek. Echter zonder een goede wateropname is een optimale ontwikkeling niet mogelijk.

Een goed wateropname is belangrijk

Om een goede wateropname te garanderen is het van belang dat met enkele aspecten rekening wordt gehouden. De meest bekende voorwaarde is dat er altijd voldoende water ter beschikking is voor de kuikens. Afhankelijk van de leeftijd van de kuikens zal het stalklimaat en de actuele wateropname variëren wat gevolgen heeft voor de waterkwaliteit. Daarom is het ons advies om de drinklijnen te voeden vanaf het midden. Hierdoor halveer je de doorstroomlengte van de drinklijn wat een positief effect heeft op een gelijke drinknippeldruk voor en achter op de drinklijn, en de mate van opwarming.

Pluimvee-health-concept

Waarom is dit belangrijk?

Maar waarom is dit eigenlijk belangrijk? Bij veel stallen zien wij een te lange drinklijn waardoor de systeemdruk en de doorstroomsnelheid gaandeweg afnemen. Mogelijke negatieve gevolgen zijn dat het drinkwater overmatig opwarmt, dat er zuurstof intreedt in de leidingen en dat er blokkades door overmatige biofilmvorming op kunnen treden. Daarnaast zal de hogere watertemperatuur (al dan niet gecombineerd met aanwezige biofilm) een negatief effect hebben op de drinkwaterkwaliteit doordat warm water gevoeliger is voor bacteriegroei.

HOUDT UW DRINKWATERLIJNEN ZO KORT MOGELIJK. HIERMEE VOORKOMT U GROTE VERSCHILLEN IN DE DRINKNIPPELDRUK TUSSEN DE VOORSTE EN LAATSTE DRINKNIPPEL.

Om dergelijke problemen tegen te gaan is het belangrijk dat stilstand in de leidingen voorkomen wordt en dat u de mogelijkheid heeft om de drinklijnen door te spoelen. Dit kan handmatig maar er zijn ook verschillende systemen die dit automatisch regelen. Ook het tussentijds reinigen met een desinfectant helpt bij het schoonhouden van de drinkwaterleiding.

voedingssupplementen

Om de kuikens te voorzien van de juiste bouwstenen worden er vaak voedingssupplementen in het drinkwater gedoseerd. In de praktijk zien wij echter dat de doseertechniek niet optimaal functioneert, waardoor er geen maximaal rendement van de supplementen gerealiseerd wordt.

Allereerst is de juiste keuze bij aanschaf van apparatuur zeer belangrijk. Waar in het verleden veelvuldig gekozen werd voor mechanische doseerpompen (water aangedreven) zien we tegenwoordig een sterke toename in het gebruik van elektrische membraampompen. De voornaamste reden hiervoor is dat bij een elektrische membraampomp gebruik gemaakt wordt van een externe watermeter. Deze is nauwkeuriger bij een lage doorstroomsnelheid waardoor de doseerpomp het supplement beter doseert. Daarnaast is een elektrische membraampomp minder gevoelig bij lichte vervuiling waardoor deze onderhoudsvriendelijker is.

Optimus maakt het verschil

Belangrijk bij het goed functioneren van een elektrische doseerpomp is dat de pomp afgesteld wordt op de juiste werkdruk. In de praktijk zien we dat dit niet altijd gebeurd waardoor veel pompen afwijken en de dosering onjuist is. Controleer daarom of de pomp juist is ingeregeld, of nog beter, gebruik een doseerpomp die niet afhankelijk is van de druk in het drinkwatersysteem. 

Het voorzien van voldoende en schoon drinkwater met de daarbij behorende voedingsstoffen vergt veel aandacht en nauwkeurigheid. Als ondernemer zijn controles van apparatuur en waterkwaliteit niet iets waar u dagelijks mee bezig wilt zijn. Wij kunnen u hierin ondersteunen of zelfs ontzorgen.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. U kunt ons bereiken door te bellen naar 0499-425 600 of stuur een e-mail naar info@kanters.nl.

Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

koe kanters water
Blogs/tips
Het belang van drinkwater voor rundvee

Een koe heeft water nodig om dagelijks vochtverbruik te compenseren. Zeker bij hittestress kan deze …

Lees verder
Resultaten reinigen met Aqua-clean
Onderzoeken
Aqua-clean® reinigt en desinfecteert drinkwatersystemen

Nieuwe veldproefresultaten laten de grote effectiviteit zien van Aqua-clean® op organische vervuiling in drinkwaterleidingen en …

Lees verder
Nieuws
EuroTier 2022

Bezoek ons op EuroTier! Van 15 tot en met 18 november 2022 vindt ‘s werelds …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder