Rundvee

Een goede vruchtbaarheid dankzij gezonde koeien

Een goede vruchtbaarheid is één van de voorwaarden voor een rendabel melkveebedrijf. De vruchtbaarheid van een koe wordt door veel factoren beïnvloed. Hierbij zijn de meeste te herleiden naar de weerstand. De basis voor een goede vruchtbaarheid zijn daarom voeding en bedrijfsvoering.

vruchtbaarheid koeien kanters
Uitdaging

Een hoge melkproductie versus een goede vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid ligt aan de basis voor de productiviteit en levensduur van een koe. Een goede vruchtbaarheid is voor een melkveebedrijf daarom essentieel voor het economisch resultaat en een duurzame melkveehouderij. Daarbij is het een belangrijke factor die invloed heeft op de gezondheid, het welzijn en de robuustheid van de koe. Koeien hebben tegenwoordig een hoge melkproductie, maar de vruchtbaarheid is verminderd. Wij hebben daar een oplossing voor.

Hoe herken je het

Hoe herken je vruchtbaarheidsproblemen

Een goede indicatie voor de te verwachten vruchtbaarheid van de koe is de conditie bij het afkalven en 60 dagen in lactatie. Bij hoogproductieve koeien neemt na afkalven de melkproductie sneller toe dan de droge stof opname. Hierdoor verkeren de meeste hoogproductieve koeien de eerste twee maanden van de lactatie in een negatieve energiebalans. Met behulp van de conditiescore (BCS) krijg je inzicht in het verloop van de energiebalans gedurende de lactatie.

Oorzaak/gevolg

Voeding in het begin van de lactatie is essentieel

De dieren geven meer energie af via de melk dan dat zij energie kunnen opnemen via de voeding wat leidt tot een negatieve energiebalans. Hierdoor komt de activiteit van de eierstokken minder snel op gang, waardoor hoogproductieve koeien minder snel tochtig en drachtig worden. Dit energietekort vermindert de eicelkwaliteit en hormoonproductie en leidt tot kortere tocht intervallen.

Vruchtbaarheidsproblemen zijn de belangrijkste reden voor afvoer. Daarnaast zorgt een verminderde vruchtbaarheid voor een langer interval afkalven – 1e inseminatie, een lager afkalving percentage na 1e inseminatie, minder duidelijk uiten van tocht, lagere bevruchtingspercentages en een langere TKT dan gewenst. Iedere dag dat de tussenkalftijd langer wordt, kost gemiddeld 3 euro per koe per dag.

Oplossing

Uitstekende vruchtbaarheid, weerstand en levensduur met Nutriforte

De basis van een goede vruchtbaarheid is o.a. een goed mineralenmanagement. Mineralen verstrekken via het water is een zeer effectieve methode om de vruchtbaarheid te ondersteunen. Hierdoor is de mineralenopname namelijk niet afhankelijk van de droge stof opname.

Nutriforte Top Lac is een vloeibaar mineralenmengsel met direct beschikbare mineralen en spoorelementen en ondersteunt de vruchtbaarheid, weerstand en levensduur van je melkkoeien

vruchtbaarheid koeien kanters

Onderzoek toont aan dat meer dan 50% van de vloeibare mineralen de pens passeren.

Hierdoor zijn ze snel en effectief beschikbaar. Dit resulteert in een beter rendement. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor een hogere vruchtbaarheid bij koeien

Bij Kanters vind je voor iedere diersoort en stalomgeving producten om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.