Varkens

Luchtwegondersteuning bij varkens

Tijdens periodes van hitte, stress of bij vaccinatie reacties hebben varkens ondersteuning nodig bij de ademhaling. Om het dier hierin te ondersteunen kunnen producten ingezet worden met etherische oliën zoals eucalyptus en menthol voor een goede stimulans. Deze producten maken de ademhaling makkelijker doordat ze de luchtpijp vrij maakt van slijm.

varkens, kanters, drinkwater, water
Uitdaging

Luchtwegproblemen kunnen varkens enorm dwars zitten

Benauwdheid is niet fijn, zowel mensen als dieren ervaren wel eens benauwdheid op hete dagen als de luchtvochtigheid hoog is. Door de hoge bezetting in stallen hebben dieren niet altijd de kans om een koelere plek op te zoeken. Daarnaast kan ook een verkoudheid ervoor zorgen dat een varken ademhalingsproblemen krijgt. Dit is vervelend en zorgt ervoor dat varkens minder eten en dus ook niet groeien.

Hoe herken je het

Hoe weet je dat een varken ondersteuning nodig heeft?

Als je een ronde door de stal loopt, merk je het gemakkelijk als de dieren ademhalingsproblemen ervaren. De varkens zoeken de koelte op door met hun neus op de roosters te gaan liggen. Daarnaast drinken de varkens meer om hun lichaamstemperatuur af te laten koelen door koud water. Bij hittestress blijven de varkens lusteloos liggen en eten ze niet meer, dit gaat ten koste van de groei.

Oorzaak/gevolg

Benauwdheid bij varkens leidt tot groeiverlies

In de namiddag kan de luchtvochtigheid oplopen in de stal. In combinatie met de hoge temperaturen van de middag neemt de benauwdheid toe. Het is belangrijk om meer te ventileren om de warmte uit de stal te krijgen, maar hiermee neemt de luchtvochtigheid ook toe. Een lastige situatie voor iedere boer. 

Door de hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur krijgen de varkens het benauwd. Ze zoeken dan de koelte op door op de roosters te gaan liggen om af te koelen. Ook bewegen de varkens minder en de dieren gaan hijgen om warmte kwijt te raken. Hierdoor eten ze minder.

Oplossing

Aeroforte geeft verlichting bij ademhalingsproblemen

Etherische oliën zijn de oplossing voor luchtwegproblemen en zorgen voor een vrijere ademhaling.

Kanters heeft een drinkwater supplement ontwikkeld met etherische oliën voor een goede stimulans. Aeroforte kan via het drinkwater toegediend worden zodat de dieren snel verlost worden de benauwdheid. Ook kan Aeroforte verneveld worden in de stal, de fijne druppels worden diep ingeademd en zorgen voor verlichting bij de ademhaling.

varkens, kanters, drinkwater, water

Referenties

"Sprayen met Aeroforte op de varkens heeft baat bij het verminderen van oor- en staartbijten. "
varkens, kanters, drinkwater, water
Toon
biggen opfok en vleesvarkens
varkens, kanters, drinkwater, water

Oplossingen op maat voor jou als varkenshouderhouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welk soort vervuiling er in je leidingen zit en welke producten van Kanters jij kunt gebruiken om dit probleem op te lossen. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Producten voor jouw uitdagingen

De oplossing voor vrije ademhaling

Bij Kanters vind je voor iedere diersoort en stalomgeving producten om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking. Wil je meteen naar het bestelformulier?