Varkens

Alles voor gezond, voedzaam brijvoer voor varkens

Zet je organische zuren in, dan kun je voortijdige fermentatie van nutriënten tegengaan en behoudt het voer zijn voedingswaarden. Ook blijft de smakelijkheid van het rantsoen gelijk, blijft het rantsoen fris en rem je de ontwikkeling van micro-organismen in het voer af. Zo zorg je voor gezond, voedzaam varkensvoer.

varkens, brijvoer, drinkwater, kanters, Nutripreserve acid Amy
Uitdaging

Gisting voorkomen in het brijvoer

Door hoge temperaturen in de stal en bij het bereiden van brijvoer krijgen gisten en schimmels de kans om zich te vermeerderen. Dit zorgt ervoor dat de smaak van het voer verandert, waardoor de varkens minder willen eten. Daarnaast zorgt de gisting van het voer ervoor dat er een verlies is van nutriënten. Dit is een groter probleem voor de varkens. Ze krijgen dan te weinig voedingsstoffen binnen om te groeien.

Hoe herken je het

Gisting van brijvoer is gemakkelijk te herkennen

Gisting van brijvoer herken je door schuim en bubbels in het brijvoer bij het voeren. Als je in de voerbak van de varkens kijkt, zie je bubbels in het voer. Dit is zuurstof die vrijkomt bij de gisting. Als de varkens veel van dit voer binnenkrijgen, krijgen ze buikpijn en zullen ze de volgende voerbeurt minder eten. Het voer dat ze binnenkrijgen heeft ook nog eens een lagere voederwaarde.

Oorzaak/gevolg

Gisting komt voor in iedere stal

Gisting van het brijvoer kan komen doordat de bijproducten al een te hoge gisting hebben. Het is daarom verstandig om regelmatig alle bijproducten te laten testen op schimmels en gisten. Bij het mengen van de verschillende bijproducten in een warme omgeving krijgen gisten en schimmels nog meer kans om zich te vermeerderen. 

 

Het gevolg op de lange termijn is groot. De gisten en schimmels hopen zich op in het brijvoersysteem en zullen dus iedere voerbeurt vermeerderen. De dieren krijgen smakeloos voer dat ook nog eens minder nutriënten bevat. De dieren eten minder, groeien minder en zullen ook lusteloos zijn. Een groot verlies voor jou als boer en iets wat je dus graag wilt voorkomen of oplossen!

Oplossing

Aanzuren van brijvoer is de oplossing

Het aanzuren van brijvoer stopt de gisten en schimmels. Organische zuren remmen gisten en schimmels af en zorgen ervoor dat het voer zijn voederwaarde behoudt. 

Bij Kanters vind je Nutripreserve AMY. Dit is een organisch zurenmengsel dat via het brijvoer gemakkelijk aan de varkens gegeven kan worden. Het voer wordt er smakelijker van en de dieren zullen graag hun voer eten met een hoge voederwaarde.

Referenties

"Dankzij Aqua-clean van Kanters geef ik mijn dieren Hygiënisch schoon water. Hierdoor stijgt de wateropnamen wat de diergezondheid bevordert”
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Oplossingen op maat voor jou als varkenshouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen hoe je je brijvoer kunt conserveren en je systeem schoon houdt. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Productoplossingen voor uw uitdagingen

Onze oplossingen voor het aanzuren van voer voor varkens

Of het nu gaat over waterhygiëne, organische zuren, voedingssupplementen, kuikenpapier of voerconservering, wij zijn je graag van dienst. Je bestelt onze producten eenvoudig door het bestelformulier in te vullen of door direct contact met ons op te nemen. Ook als je nog vragen hebt, advies wilt of meer informatie zoekt, helpen we je graag.