Varkens

Zinkchelaten zorgen voor een goede darmgezondheid bij biggen.

Gezonde biggen hebben geen medicijnen nodig. Een optimale darmgezondheid is cruciaal om voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk te benutten en een goede immuniteit op te bouwen. Zodra biggen overschakelen van vloeibaar naar vast voedsel krijgen ze darmproblemen met diarree als gevolg. Kanters heeft hier oplossingen voor.

speendiarree varkens kanters
Uitdaging

Een goede darmgezondheid is belangrijk voor gezonde biggen

Speendiarree is een darmaandoening die meestal optreedt in de eerste week na spenen. Het gaat gepaard met een dip in voederopname, groeivertraging, diarree en soms sterfte, die uiteindelijk leiden tot economische verliezen. Biggen die flink speendiarree gehad hebben, blijven de rest van hun leven achterblijvers. Daarnaast is het erg besmettelijk, vaak zijn hele hokken besmet met grote economische gevolgen. Een goede interne en externe hygiëne is hierbij belangrijk.

Hoe herken je het

Hoe herken je speendiarree in de stal

Als je een ronde door de stal loopt herken je gemakkelijk als er speendiarree is, slome biggen, gele dunne mest op de grond en aan de kontjes. Deze problemen worden veroorzaakt door de overgang van vloeibaar naar vast voedsel waardoor de darmen ontstoken kunnen raken door de aanwezige bacteriën in de stal. Het lichaam beschermt zichzelf door de darmen leeg te maken, met diarree als gevolg.

Oorzaak/gevolg

Bacteriën zorgen voor darmontstekingen

Vroeg spenen van de biggen zorgt vaak voor speendiarree. De darmen zijn nog niet genoeg ontwikkelt en de biggen kunnen het vaste voedsel nog niet goed verwerken. Een slechte darmgezondheid zorgt ervoor dat bacteriën het lichaam binnen kunnen komen via de bloedbaan, met diarree als gevolg.

De bacteriën in de bloedbaan zorgen voor zwakke dieren, speendiarree en uiteindelijk tot uitval. De darmen willen namelijk zo snel mogelijk van de bacteriën af en het lichaam ruimt dit op door diarree. Dit kan snel zorgen voor uitdroging bij de biggen, een snelle verspreiding van de ziekte en tot een hoge uitval.

Oplossing

Intesti-Forte zorgt voor gezonde darmen

Kanters heeft een drinkwatersupplement ontwikkeld met zinkchelaten aangevuld met organische zuren en vitamines. Deze zinkchelaten zorgen voor een goede darmgezondheid en zijn betrokken bij veel process in het lichaam. Hierdoor worden alle voedingsstoffen goed opgenomen en blijven de biggen gezond. Een voordeel van vloeibare zinkchelaten is dat ze beter opgenomen worden in het lichaam dan zink via het voer. 

groei varkens kanters

Oplossingen op maat voor jou als varkenshouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke oplossing aan jouw omstandigheden voldoet om speendiarree te voorkomen. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Productoplossingen voor uw uitdagingen

De oplossing om speendiaree snel te verminderen​

Kanters heeft voor iedere diersoort en stalomgeving producten ontwikkeld om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.