Aqua-clean® reinigt en desinfecteert drinkwatersystemen

Nieuwe veldproefresultaten laten de grote effectiviteit zien van Aqua-clean® op organische vervuiling in drinkwaterleidingen en het drinkwater.

De gezondheid van dieren hangt sterk samen met de hygiëne van het drinkwater in de stal.
Drinkwatersystemen moeten regelmatig en goed worden gereinigd, anders ontstaat er vervuiling (biofilm), wat een bron kan worden voor groei van micro-organismen.
Vervuild drinkwater is meestal niet zichtbaar voor het blote oog; het uiterlijk van water weerspiegelt niet altijd de verontreiniging. Dit kan bijdragen aan ernstige diergezondheidsproblemen en slechte productieresultaten.
Vooral bij jonge dieren, wanneer de temperatuur hoog is en de waterstroom laag is, verhoogt het risico bacteriële ontwikkeling. Verontreiniging van het drinkwater wordt veroorzaakt door neerslag van mineralen zoals ijzer, mangaan en calcium. Maar ook medicijnen, additieven en vaccins laten residuen achter in het systeem. Aqua-clean® verwijdert biofilm en reinigt en desinfecteert drinkwatersystemen.

Proefopzet

Tijdens een veldproef op een pluimveebedrijf  in Brazilië zijn er uit 12 waterleidingen, verdeeld over 6 stallen, watermonsters genomen. 8 van deze leidingen, verdeeld over 4 stallen, werden behandeld met een 3% oplossing van Aqua-clean®, terwijl 4 waterleidingen geen behandeling kregen en als controle dienden. Watermonsters werden genomen voor (A), tijdens (D), en na reiniging (P). De monsters en effectiviteit van Aqua-clean® werd werden op drie manieren beoordeeld.

Resultaten

Visuele vergelijking

Zo zag het drinkwater wat uit de leidingen kwam eruit vóór reiniging:

Vuil drinkwater uit waterleidingen pluimvee stal

Onderstaande foto’s laten de watermonsters (1D – 8D) zien die zijn genomen na 24 uur inwerking van Aqua-clean®. Al het vuil dat aan de binnenkant van de leidingen zat, is er nu uit gehaald.

In afbeeldingen b), c) en d) is de emmer gemarkeerd met de blauwe pijl (→) gevuld met het water dat uit de waterleiding kwam nadat al het vuil en waterstofperoxide uit de leidingen verwijderd was.

Vuil drinkwater uit waterleidingen pluimvee stal na behandeling Aqua-clean

Ook zijn er beelden van de binnenkant van de leidingen genomen met een microcamera. Zo zag de binnenkant van de leidingen eruit vóór behandeling met Aqua-clean®:

Vuile drinkwaterleidingen pluimvee stal

 

En zo zagen ze eruit na behandeling met Aqua-clean®:

Schone drinkwaterleiding na behandeling Aqua-clean
ATP metingen

Het gehalte adenosinetrifosfaat (ATP) heeft een lineair verband met het totaal aantal bacteriecellen in het water. De resultaten zijn uitgedrukt in relatieve licht eenheid (RLU) van een enzymatische reactie.

Watermonsters met resultaten onder de 20 RLU worden geclassificeerd als schoon, monsters tussen 20 en 60 RLU worden beschouwd als acceptabel, en monsters boven 60 RLU worden beschouwd als verontreinigd (aldus de fabrikant, HYGINE).

Resultaten reinigen met Aqua-clean

Discussie

Analyse van de gehele dataset duidt op een duidelijk patroon in resultaten voor, tijdens en na schoonmaken met Aqua-clean®. Er was geen plotselinge verandering in pH tijdens gebruik van het product. Dit wijst op een lage kans op corrosie in de apparatuur van het drinkwatersysteem.

Er was een significante toename van de troebelheid van de monsters die werden verzameld tijdens de behandeling (D), wat wijst op een effectieve manier van vuil verwijderen. Door het doen van een fysisch-chemische analyse kon vastgesteld worden dat dat het verwijderde vuil voornamelijk bestond uit organische stof en biomassa.

Ook het verschil in gehalte van actieve biomassa, gemeten als ATP, tussen de behandelde leidingen en controleleidingen wijst op een hoge efficiëntie van het oxideren van organisch materiaal en het drastisch verminderen van microbiële activiteit.

Conclusie

  • Aqua-clean® was effectief in het verwijderen van visueel gedetecteerd vuil.
  • Op de microcamera-beelden werd een afname waargenomen van het vuil dat zich aan de binnenkant van de leidingen gehecht had en de ophopingen rond de tuiten van de drinknippels.
  • Behandeling met Aqua-clean® verminderde drastisch het gehalte van actieve biomassa (ATP) aan de binnenkant van de waterleidingen.
  • Gebruik van Aqua-clean® veranderde de pH van het circulerende water niet significant en bleef dicht bij 6, wat benadrukt dat Aqua-clean® een lage corrosiviteit heeft.
Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

Blogs/tips
FAO lanceert InFARM tegen antimicrobiële resistentie

Bij Kanters ondersteunen we diergezondheid en zoeken we naar alternatieven voor antimicrobiële medicatie. Misbruik en …

Lees verder
Optimus Duo-doseermodule drinkwater doseren
Blogs/tips
Groter werkgemak met de Optimus Duo-doseermodule

Doseer jij al vloeibare supplementen in het drinkwater van je vee, maar neemt het gesleep …

Lees verder
Aqua-clean CFC Flora Mix Ultimate Acid drinkwater desinfectant
Blogs/tips
Kanters-producten behoren tot beste waterdesinfectiemiddelen en zuren

Antibioticareductie is nog steeds een belangrijk thema in de (pluim)veehouderij. Sinds het verbod op antibiotische …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder