Gebarsten eieren, eieren met een dunne schaal, eieren met een zachte schaal … Dat is slechts een greep uit de productieverliezen waarmee leghennenhouders te maken krijgen op het vlak van eikwaliteit. Vooral in de latere stadia van de productiecyclus kan de eikwaliteit achteruitgaan. Het verbeteren van de eikwaliteit is daarom een van de pijlers van het verlengen van de productiecyclus. Dit verlengt het leven van legkippen, wat ons op weg helpt naar duurzamere pluimveehouderijpraktijken. Het doel van een legpluimveehouder is immers om zoveel mogelijk eieren van goede kwaliteit te produceren.
Nutriforte Ca/P onder de loep
Voor een goede kwaliteit van de eierschaal zijn calcium en fosfor nodig. Deze essentiële mineralen spelen niet alleen een belangrijke rol bij de vorming van de eierschaal, maar helpen ook bij de botontwikkeling en het celmetabolisme.
We bieden een optimaal calcium- en fosforgehalte met ons drinkwateradditief Nutriforte Ca/P. Om de voordelen voor de eischaalkwaliteit te evalueren, werd een studie uitgevoerd in drie legstallen. Percentages gebarsten eieren en eieren van slechte kwaliteit werden gemeten voor en na toevoeging van 1 liter Nutriforte Ca/P per 1000 liter drinkwater. Daarnaast werd de dikte van de eierschaal gemeten.
Resultaten
Zoals te zien is in de grafiek, fluctueerde het percentage gebarsten eieren en eieren van slechte kwaliteit vóór Nutriforte Ca/P-suppletie. Over het algemeen was er echter een toename in beide categorieën. Kortom, er werden gemiddeld meer gebroken eieren en meer eieren van slechte kwaliteit gevonden naarmate de hennen ouder werden.
Met Nutriforte Ca/P suppletie nam na verloop van tijd het percentage gebroken eieren af. Bovendien daalde het percentage slechte eieren. Dit suggereert dat de toediening van Nutriforte Ca/p bijdroeg aan een vermindering van het aantal gebroken eieren en eieren van slechte kwaliteit.
Vóór Nutriforte Ca/P suppletie bleef de dikte van de eierschaal bijna stabiel tussen 0,38 mm en 0,39 mm. Tijdens het toedienen van Nutriforte Ca/P werd een toename in de dikte van de schaal gezien, tot 0,42 mm. Deze toegenomen dikte van de schaal kan bijdragen aan het verminderde aantal gebarsten eieren dat gevonden werd in de studie.
Conclusie
Deze testresultaten wijzen erop dat het gebruik van Nutriforte Ca/P bijdraagt aan een betere dikte van de eierschaal. Bovendien resulteert het in minder gebarsten eieren en eieren van slechte kwaliteit.
Door de calcium-fosfor verhouding van de hen te optimaliseren, helpt Nutriforte Ca/P boeren productieverliezen als gevolg van ei kwaliteit te voorkomen.