Optimale darmgezondheid bij pluimvee

OPTIMALE DARMGEZONDHEID BIJ PLUIMVEE

De hedendaagse pluimveehouderij vraagt het uiterste van dieren. Een optimale darmgezondheid bij pluimvee is cruciaal om de dieren te laten presteren naar hun genetische potentie. Wanneer dieren worden geconfronteerd met stress, denk aan vaccinaties of bij een verhoogde virale, bacteriële of parasitaire infectiedruk, dan heeft dat een negatief effect op het maagdarmkanaal. Dit kan uiteindelijk leiden tot verstoring van de darmflora en beschadiging van de cellen in de darmwand. Hierdoor zijn de darmen niet meer in staat om voedingsstoffen optimaal op te nemen. Dit resulteert in lagere groei, een verminderde voederconversie en een hoger uitvalpercentage. Daarom is het van groot belang voor de diergezondheid en dierprestaties dat pathogene micro-organismen worden gereduceerd en de beschadigde epitheelcellen snel worden hersteld of vervangen.

zink

Zink is onderdeel van meer dan 300 enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling en is ook belangrijk voor de genexpressie en de DNA-synthese. Zink is verder essentieel voor de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-immuunsysteem. Daarom speelt zink een belangrijke rol bij het aanmaken van nieuwe cellen, het bestrijden van infecties (aanmaken van Cytokines) en het genezen van wonden. Daarnaast speelt zink een belangrijke rol bij botvorming, bevedering en mineralisatie. Hierdoor kunnen eventuele tekorten het immuunsysteem negatief beïnvloeden waardoor de dieren gevoeliger worden voor andere ontstekingen.

Zinkbronnen

Recent gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Gent in samenwerking met het ILVO in België publiceerde een onderzoek naar verschillende zinkbronnen. In het voer van pluimvee zijn granen aanwezig die zink bevatten, maar extra toevoeging van zink is belangrijk om de groei van vleespluimvee te ondersteunen. Er zijn verschillende zinkbronnen, in dit onderzoek is gekeken naar zink toevoeging via anorganische zinkbronnen zoals zinksulfaat en zinkoxide en naar organische zinkbronnen. Organische zinkbronnen zijn gebonden aan eiwitten, peptiden of aminozuren, zoals een chelaat. Het voordeel van de organische zinkbronnen is dat ze opgenomen worden in het lichaam via de zink- en aminozuurtransporters in het lichaam. Hierdoor treed er minder interactie op met andere nutriënten en zijn ze beter beschikbaar voor het lichaam.

In het onderzoek zijn verschillende prestatie en verteringsproeven gedaan bij vleeskuikens. Om de impact van de verschillende zinkbronnen te meten is onderzoek gedaan naar de villi van de darmen. De villuslengte is een indicator van de darmgezondheid. Hoe langer de darmvilli hoe groter het absorptie oppervlak in de darmen. De lengte wordt door veel factoren beïnvloed, waaronder voeding maar ook de aanwezige darmbacteriën hebben invloed op de lengte van de villi. Een mindere gezondheid van de darmen zal een effect hebben op de lengte van de villi en dus op de absorptie van nutriënten en dus op de prestatie en het welzijn van de dieren.

Pluimvee-health-concept, kanters

Eerste onderzoek

Uit de eerste proef bleek dat zink gebonden aan een organische bron een positief effect had op de voerderconversie en de darmgezondheid, het darmoppervlak was groter dan bij de groep die zink via een anorganische zinkbron kreeg. Dit effect was vooral te merken in de startfase van het kuiken en op het einde van de groeifase.

Tweede onderzoek

Tijdens de tweede proef zijn de dieren onderworpen aan hittestress tijdens de hele ronde. Ook hierbij zijn twee verschillende zinkbronnen gebruikt samen met vitamine E. Hierbij bleek de voederconversie beter te zijn net als de darmgezondheid. Een hogere dosis vitamine E had geen effect op de prestatie van de dieren. In deze proef is ook de vleeskwaliteit gemeten. De dieren die zink via een organische bron hadden gekregen hadden een hoger percentage borstvlees en minder drip- en dooiverlies. Dit wijst op een betere vleeskwaliteit.

Kanters

Kanters heeft een reeks producten die als (hoofd)bestanddeel koper en zink hebben in chelaat vorm. Een chelaatverbinding is een organische bron en zorgt dus voor een betere opname en darmgezondheid dan een anorganische bron. Ultimate Acid is een organisch zurenmengsel met koper- en zinkchelaten die zorgen voor een betere vertering en een goede darmgezondheid.

Kanters levert totaaloplossingen aan u als veehouder. Om dit te realiseren is het van belang dat voor allerlei situaties en gezondheidsissues oplossingen aanwezig zijn die een positieve bijdrage leveren aan het herstel van de diergezondheid en het verbeteren van het bedrijfsresultaat. Daarom hebben wij een uitgebreid assortiment van vloeibare voedingssupplementen via het drinkwater. Onze producten zijn globaal onder te verdelen in vijf functionele groepen. Per functionele groep kunnen de producten verschillen afhankelijk van de diersoort, de diergroep, maar ook per bedrijfsspecifieke situatie. Daarom is het van belang dat, alvorens tot een aanpak te komen, er eerst een bedrijfsanalyse plaatsvindt. 

Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

Blogs/tips
FAO lanceert InFARM tegen antimicrobiële resistentie

Bij Kanters ondersteunen we diergezondheid en zoeken we naar alternatieven voor antimicrobiële medicatie. Misbruik en …

Lees verder
Optimus Duo-doseermodule drinkwater doseren
Blogs/tips
Groter werkgemak met de Optimus Duo-doseermodule

Doseer jij al vloeibare supplementen in het drinkwater van je vee, maar neemt het gesleep …

Lees verder
Aqua-clean CFC Flora Mix Ultimate Acid drinkwater desinfectant
Blogs/tips
Kanters-producten behoren tot beste waterdesinfectiemiddelen en zuren

Antibioticareductie is nog steeds een belangrijk thema in de (pluim)veehouderij. Sinds het verbod op antibiotische …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder