Pluimvee

Minder antibiotica bij kippen

Sinds 2009 is er in Nederland een kanteling geweest met betrekking tot antibioticagebruik in de veehouderij. Door de wetsverandering is antibioticagebruik in de pluimveehouderij sinds 2009 met ruim 70% gedaald. De agrarische ondernemer moet daarom op zoek naar alternatieven om zijn dieren gezond houden.

pluimvee antibiotica reductie
Uitdaging

Een goede vertering en weerstand is belangrijk voor gezonde kippen

Het gebruik van antibiotica op een pluimveebedrijf is ongewenst. De relatie tussen de bezettingsdichtheid en de gezondheid kan een rechtstreeks gevolg zijn van een verhoogde infectiedruk door intensief contact tussen de dieren. Virussen en infecties verspreiden snel door de stal. Ook kan verhoogde stress, een verminderde weerstand en een slecht klimaat zorgen voor extra antibioticagebruik.

Hoe herken je het

Antibioticagebruik loopt vaak ongemerkt op

Houd je je antibioticagebruik op je bedrijf iedere week bij? Blijft het bij af een toe een keer behandelen of wordt het aantal behandelingen iedere ronde wat meer? Het is belangrijk om het gebruik en de reden van gebruik goed te registreren en dit regelmatig te bespreken met je dierenarts. Check daarbij ook regelmatig je waterleidingen, vuil kan hier ophopen en bacteriën kunnen zich makkelijk via de waterleiding verspreiden door je bedrijf.

Oorzaak/gevolg

Een verhoogde ziektedruk leidt tot een hogere antibioticagebruik

Vervuilde waterleidingen kunnen zorgen voor smaakverandering van het water, dieren gaan minder drinken en krijgen bacteriën binnen via het drinkwater. Als ze door stress ook nog eens een verhoogde pH in de maag hebben, werkt de natuurlijke barrière niet goed meer. Bacteriën dringen door naar de darmen en zorgen daar voor ontstekingen

Deze bacteriën in de bloedbaan zorgen voor zwakke dieren, natte mest, slechte eieren en uiteindelijk tot antibioticagebruik. Doordat de bacteriën zich via de mest verspreiden worden de andere kippen in de stal ook ziek. Op tijd ingrijpen is belangrijk om erger te voorkomen.

Oplossing

Aangezuurd, schoon drinkwater voorkomt zieke dieren

Kanters heeft drinkwatersupplementen ontwikkeld voor schoon water en organische zuren mengsels aangevuld met mineralen. Onze gebufferde en ongebufferde organische zuren mengsels zorgen voor een goede zuurtegraad in de maag en dus een goede vertering. Dit verhoogt de weerstand van de kip waardoor ze niet ziek worden. Dit is de oplossing voor antibioticareductie.

Referenties

"Dankzij Aqua-clean van Kanters geef ik mijn dieren Hygiënisch schoon water. Hierdoor stijgt de wateropnamen wat de diergezondheid bevordert”
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Oplossingen op maat voor jou als pluimveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke oplossing het beste bij jou past. Kanters heeft onderzoek gedaan naar darmgezondheid bij pluimvee, meer weten?
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor minder antibiotica gebruik bij kippen

Of het nu gaat over waterhygiëne, organische zuren, voedingssupplementen, kuikenpapier of voerconservering, wij zijn je graag van dienst. Je bestelt onze producten eenvoudig door het bestelformulier in te vullen of door direct contact met ons op te nemen. Ook als je nog vragen hebt, advies wilt of meer informatie zoekt, helpen we je graag.