Pluimvee

Coccidiose bij kippen voorkomen

Vrijwel alle pluimveekoppels maken een vorm van coccidiose door. De meeste kippen komen op jonge leeftijd met verschillende coccidiosesoorten in aanraking en zijn daarna voor deze soort de rest van hun leven beschermd. Bij een sterke vermindering van de weerstand kan coccidiose weer de kop op steken. Omdat dit kan leiden tot slechte voerefficiëntie en soms zelfs uitval, is het belangrijk om de weerstand van je kippen hoog te houden. Daar helpt Kanters je bij met slimme oplossingen. Je ontdekt ze hier!

kippen, pluimvee, water, Kanters
Uitdaging

Een goede darmgezondheid is belangrijk voor gezonde kippen

Bij coccidiose is het klinische beeld afhankelijk van het aantal oöcysten dat wordt opgenomen en de opgebouwde immuniteit van de kuikens. Het plan van aanpak van coccidiose is er dan ook voornamelijk op gericht om de infectiedruk laag te houden en het opbouwen van bescherming mogelijk te maken. Kippen die eenmaal een lichte besmetting doorgemaakt hebben, worden immuun. Een goede maag-darmgezondheid zorgt voor gezonde kippen die niet snel ziek worden.

Hoe herken je het

Coccidiose kippen: uitval loopt vaak ongemerkt op

Coccidiose bij kippen is lastig te herkennen en kan soms al langer in het koppel rondgaan. De belangrijkste signalen vanuit de kip zijn het krabben van voer, een ruw verenkleed en een bleke kop. De mest verkleurt in sommige gevallen of wordt slijmerig. Verder loopt de water-voerverhouding op doordat de voeropname stagneert. Daarom is drinkwater het juiste medium om producten aan toe te voegen: kippen blijven drinken.

Oorzaak/gevolg

Een verhoogde ziektedruk leidt tot hogere uitval

De oöcysten van de verschillende coccidiosesoorten zijn in principe altijd op een bedrijf aanwezig. Ze kunnen via de lucht, maar ook via schoeisel overgedragen worden van bedrijf tot bedrijf. Coccidiose bij kippen leidt alleen tot ziekte wanneer de infectiedruk te hoog is of wanneer de weerstand van het kuiken onvoldoende is.

De gevolgen zijn afhankelijk van de mate en de soort van besmetting. Bij zwaardere besmettingen zien we darmontstekingen met energieverlies van het kuiken als gevolg. De voerefficiëntie wordt slechter en soms stijgt de uitval. Ook het stalstrooisel heeft hieronder te lijden, waardoor het dierenwelzijn in het gedrang komt (voetzolen, mestvlekken en huidontstekingen).

Oplossing

Aangezuurd, schoon drinkwater ondersteunt de weerstand

Kanters heeft drinkwatersupplementen ontwikkeld voor schoon drinkwater en organische zurenmengsels aangevuld met mineralen. Onze gebufferde en ongebufferde organische zurenmengsels zorgen voor een goede zuurtegraad in de maag en dus voor een goede vertering. Dit verhoogt de weerstand van de kippen waardoor ze niet ziek worden. Dit is de oplossing voor antibioticareductie en het houdt de coccidiosebesmetting onder controle.

Referenties

"Dankzij Aqua-clean van Kanters geef ik mijn dieren Hygiënisch schoon water. Hierdoor stijgt de wateropnamen wat de diergezondheid bevordert”
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Oplossingen op maat voor jou als pluimveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke oplossing het beste bij jou past. Kanters heeft onderzoek gedaan naar coccidiose bij pluimvee, Meer weten?
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor minder coccidiose besmettingen bij kippen​

Of het nu gaat over waterhygiëne, organische zuren, voedingssupplementen, kuikenpapier of voerconservering, wij zijn je graag van dienst. Je bestelt onze producten eenvoudig door het bestelformulier in te vullen of door direct contact met ons op te nemen. Ook als je nog vragen hebt, advies wilt of meer informatie zoekt, helpen we je graag.