Pluimvee

Een hoog en betrouwbaar legpercentage

Het blijft een uitdaging om hoog productieve hennen op een juiste manier te voederen. Zeker in de startperiode. Het is verstandig om extra nutriënten te verstrekken. Vooral in periodes waarin een voldoende mate van opname van aminozuren, vitamines en mineralen moeilijk te behalen is.

eieren kanters legpercentage
Uitdaging

Een goede vertering is belangrijk voor een hoog legpercentage

In de weken voorafgaande aan de piek in de eiproductie moeten de hennen voldoende energie en bouwstoffen binnen krijgen voor onderhoud, een groei in lichaamsgewicht en tot slot nog voor het starten van de eiproductie. Door de jonge hennen in de aanloop goed te begeleiden, wordt de kans dat het legpercentage boven de 90% komt groter. Kanters heeft producten die de kippen hierbij ondersteunen.

Hoe herken je het

Een leg dip voorkomen

Houd je het legpercentage op je bedrijf bij? Dagelijks noteren zorgt er al voor dat je weet hoe je kippen presteren. Na de legpiek volgt vaak een legdip. De kippen hebben te veel gegeven en raken in een negatieve energiespiraal. Vaak zie je dit ook terug in een lage voeropname, minder eieren en zelfs uitval. Het is belangrijk dat de dieren alle nutriënten uit het voer halen. Daarbij helpt het ook als ze extra energie krijgen via het drinkwater.

Oorzaak/gevolg

Een lage energie-inname leidt tot een legdip

Hennen die in een negatieve energiespiraal terecht komen zijn vaak lusteloos. Ze bewegen minder en je ziet de uitval oplopen. Doordat de dieren te weinig eten krijgen ze te weinig energie binnen waardoor ze lusteloos raken en nog minder gaan eten. Deze negatieve spiraal moet doorbroken worden.

Het gevolg van deze dip in voerinname is een lager legpercentage, slechte eischaal kwaliteit en een hoge uitval bij de kippen. Dit kost direct geld. Bij ouderdieren kan het ook nog zijn dat het bevruchtingspercentage en uitkomstpercentage omlaag gaat. Slechte en onbevruchte eieren kosten geld.

Oplossing

De juiste ondersteuning op het juiste moment verhoogt het legpercentage

Schoon drinkwater zorgt voor een goede wateropname wat belangrijk is voor ieder dier. Kanters heeft een organisch zuur ontwikkeld, aangevuld met aminozuren, mineralen en vitamines om zo de legdip te voorkomen. Organische zuren zorgen voor een goede vertering en de extra mineralen, vitamines en aminozuren zorgen voor een gezonde hen die constant eieren van goede kwaliteit blijft leggen.

kip kanters legpercentage

Referenties

"One week before the peak production of the layers, Pro Mac starts to be use for 7/8 days. It gives the energy and the best nutrition which are necessary for a good production of eggs and for maintaining a productive peak."
Pluimvee - Prestatie - Bij Oplossing-min
LAYER FARM – FORLI
North Italy

Oplossingen op maat voor jou als pluimveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke oplossing het beste bij jou past. Kanters heeft onderzoek gedaan naar legpercentage bij pluimvee, Meer weten?
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor het verhogen van het legpercentage

Of het nu gaat over waterhygiëne, organische zuren, voedingssupplementen, kuikenpapier of voerconservering, wij zijn je graag van dienst. Je bestelt onze producten eenvoudig door het bestelformulier in te vullen of door direct contact met ons op te nemen. Ook als je nog vragen hebt, advies wilt of meer informatie zoekt, helpen we je graag.