Pluimvee

Een gezonde groei van kippen

De gemiddelde groei van vleeskuikens in Nederland is 65 gram per dier per dag. De drie belangrijkste punten om deze groei te behalen zijn de kwaliteit van de eendagskuikens, biosecurity en voersamenstelling. De genetische potentie van de kuikens moet optimaal benut worden om deze groeicijfers te kunnen halen.

kanters pluimvee groei
Uitdaging

Een goede vertering is belangrijk voor gezonde kippen

Een optimale groei bereiken met je vleeskippen is een mooie uitdaging. Een goede intern een externe hygiëne is een belangrijke succesfactor op bedrijven die alle potentie uit hun dieren willen halen. Daarnaast zijn gezondheid, huisvesting, klimaat en voeding belangrijke factoren. Genoeg uitdagingen dus. Kanters kan je hierbij helpen. Door de vertering te optimaliseren halen dieren alle nutriënten uit hun voeding en halen ze een optimale groei. 

Hoe herken je het

Alles uit je kuikens halen

Houd je je de groei op je bedrijf bij? Een weegschaal ophangen in je stal kan al veel inzicht geven in de groeicurve. Op deze manier kun je zien waar de dieren een dip krijgen of waar ze groei laten liggen. Belangrijk is om de groei stabiel te houden om te voorkomen dat dieren pootproblemen krijgen. Dit zorgt voor extra uitval bij de kuikens. Een slechte vertering en vies drinkwater kunnen de groei verminderen.

Oorzaak/gevolg

Een slechte vertering leidt tot een lage groei

Vervuilde waterleidingen kunnen zorgen voor smaakverandering van het water, dieren gaan minder drinken en krijgen bacteriën binnen via het drinkwater. Als ze door stress ook nog eens een verhoogde pH in de maag hebben, werkt de natuurlijke barrière niet goed meer. Bacteriën dringen door naar de darmen en zorgen daar voor ontstekingen. Het voer wordt niet goed verteerd.

Deze bacteriën in de bloedbaan zorgen voor zwakke dieren, minder voeropname en dus een lagere groei. Doordat de bacteriën zich via de mest verspreiden worden de andere kippen in de stal ook ziek. Dit kan snel zorgen voor een lage groei of voor een hoge afkeur in de slachterij.

Oplossing

Aangezuurd, schoon drinkwater verhoogt de groei

Schoon drinkwater zorgt voor een goede wateropname en organische zuren voor een goede vertering. Kanters heeft drinkwatersupplementen ontwikkeld voor schoon drinkwater en organische zuren mengsels aangevuld met mineralen. Onze gebufferde en ongebufferde organische zuren mengsel zorgen voor een goede zuurtegraad in de maag en dus een goede vertering. Dit verhoogt de opname van voedingsstoffen en zorgt voor een goede, gebalanceerde groei.

pluimvee, kanters, groei

Referenties

"Dankzij Aqua-clean van Kanters geef ik mijn dieren Hygiënisch schoon water. Hierdoor stijgt de wateropnamen wat de diergezondheid bevordert”
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Oplossingen op maat voor jou als pluimveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke oplossing het beste bij jou past. Kanters heeft onderzoek gedaan naar uitval bij pluimvee, meer weten?
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor een optimale groei bij pluimvee

Of het nu gaat over waterhygiëne, organische zuren, voedingssupplementen, kuikenpapier of voerconservering, wij zijn je graag van dienst. Je bestelt onze producten eenvoudig door het bestelformulier in te vullen of door direct contact met ons op te nemen. Ook als je nog vragen hebt, advies wilt of meer informatie zoekt, helpen we je graag.