Pluimvee

Organische zuren doden Salmonella af

Een Salmonella besmetting, met name met Salmonella Enteritidis (S.E.), kan bij zeer jonge kuikens ernstige ziekteverschijnselen en zelfs sterfte veroorzaken. Oudere dieren blijven na besmetting vaak symptoomloos. De belangrijkste reden om Salmonella bij pluimvee te bestrijden is de ziekte die de bacterie bij de mens veroorzaakt.

Uitdaging

Een goede hygiëne is belangrijk voor gezonde kippen

Besmetting met S.E. kan bij jonge kuikens leiden tot ernstige ziekteverschijnselen en sterfte. Hierbij komen ontstekingen van organen en gewrichten voor. In die gevallen kan de uitval oplopen tot 10 % in de eerste week. Vaak zijn er bij oudere koppels nog andere factoren aanwezig, zoals infecties met andere ziektekiemen, stress en klimaatproblemen. Salmonella kan bij mensen, bijvoorbeeld na consumptie van onvoldoende verhitte eieren of vlees, ziekteverschijnselen als misselijkheid, diarree en koorts veroorzaken.

Hoe herken je het

Hoe herken je Salmonella problemen
in de stal

Na het opzetten zijn jonge vlees- en legkuikens gevoelig voor infecties. Bij een slechte hygiëne kan de nog aanwezige Salmonella’s gemakkelijk jonge kuikens besmetten. Besmette dieren kunnen ernstige ziekteverschijnselen krijgen zoals ontstoken organen en gewrichten. Dit zorgt voor sterfte en hoge medicijnkosten. Vaak worden de kuikens pas op latere leeftijd besmet en krijgen ze geen verschijnselen, de dierenarts ontdekt dit pas bij de controleronde tijdens week 3 of 4.

Oorzaak/gevolg

Een verhoogde Salmonella druk leidt tot een slechte groei

Besmetting met salmonella treedt op door contact met salmonella besmette dieren of materialen, met name mest. Echter, ook ongedierte zoals vliegen, vogels en bezoekers kunnen salmonella een bedrijf binnen brengen. Via de mest van besmette kippen verspreidt de ziekte door de stal. Een goede hygiëne is dus erg belangrijk.

Schade in klinische gevallen treedt op door hogere voederconversie, sterfte, groeivertraging, de kosten van medicijnen en andere behandelingen en de extra arbeid die daarmee gepaard gaat. Daarnaast kunnen mensen ook besmet raken door Salmonella. Bij een te hoge besmettingsgraad zal het slachthuis ingrijpen. Je krijgt minder voor je kuikens en maatregelen moeten worden getroffen.

Oplossing

Kanters heeft het Salmonella preventie plan

Door middel van de Kanters Salmonella Checklist bepaal je samen met ons en je dierenarts hoe de salmonella infectie je bedrijf binnengekomen is.

Dit kan zijn via de aankoop van dieren, via het drinkwater, via het voer of via de omgeving

Verwijder eventuele voedselresten, stof, vuil en mest uit de stal. Bestrijd ongedierte zoals ratten, muizen en vliegen. Om versleping te voorkomen zorg je voor schoon en ontsmet schoeisel en schone bedrijfskleding in de verschillende stallen.

Met Aqua-clean reinig je de drinkwaterleidingen grondig. Aqua-clean heeft een lange en krachtige werking die de biofilm in de waterleiding verwijdert.

De vierde stap bestaat uit het goed reinigen van de stal. Met MultiFoam Alkaline week je de stal in en verwijder je het grove vuil en vet. Hierna moet de stal gedesinfecteerd worden met een desinfectiemiddel.

Tijdens de vijfde en laatste stap voeg je organische zuren toe aan het drinkwater. Deze zorgen voor een verlaging van de pH-waarde wat de groei van bacteriën helpt te verminderen.

Referenties

"Dankzij Aqua-clean van Kanters geef ik mijn dieren Hygiënisch schoon water. Hierdoor stijgt de wateropnamen wat de diergezondheid bevordert”
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Oplossingen op maat voor jou als pluimveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke oplossing het beste bij jou past.
Kanters heeft onderzoek gedaan naar Salmonella bij pluimvee
Meer weten?
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor een salmonella vrije stal

Of het nu gaat over waterhygiëne, organische zuren, voedingssupplementen, kuikenpapier of voerconservering, wij zijn je graag van dienst. Je bestelt onze producten eenvoudig door het bestelformulier in te vullen of door direct contact met ons op te nemen. Ook als je nog vragen hebt, advies wilt of meer informatie zoekt, helpen we je graag.