Pluimvee

Luchtwegondersteuning bij kippen

Tijdens periodes van hitte, stress of bij vaccinatiereacties hebben kippen ondersteuning nodig bij de ademhaling. Die ondersteuning kun je jouw dieren geven via producten met etherische oliën zoals eucalyptus en menthol. Omdat de luchtpijp daardoor vrij wordt van slijm, wordt de ademhaling gemakkelijker. Ontdek zelf hoe het werkt!

Uitdaging

Luchtwegproblemen kunnen de kippen enorm dwars zitten

Benauwdheid is niet fijn. Zowel mensen als dieren ervaren wel eens benauwdheid op hete dagen als de luchtvochtigheid hoog is. Door de hoge bezetting in stallen hebben dieren niet altijd de kans om een koelere plek op te zoeken. Daarnaast kan ook een verkoudheid ervoor zorgen dat een kip ademhalingsproblemen krijgt. Dit is vervelend en zorgt ervoor dat kippen minder eten en dus niet groeien of eieren leggen. Dit zien we vaak na een vaccinatie. Wat kun je daaraan doen? Kanters legt het je uit.

Hoe herken je het

Hoe weet je dat een kip ondersteuning nodig heeft?

Als je een ronde door de stal loopt, herken je ademhalingsproblemen bij je dieren gemakkelijk. De kippen zoeken de koelte op door tegen de koude muur aan te gaan zitten en ze houden hun bek open om via ademhaling hitte kwijt te raken of om meer zuurstof binnen te krijgen. Bij een vaccinatiereactie is er snot te zien bij de neusgaten boven de snavel. Hierdoor raken dieren benauwd en verliezen ze hun eetlust. Dat wil je voorkomen.

Oorzaak/gevolg

Benauwdheid bij kippen leidt tot uitval

In de namiddag kan de luchtvochtigheid oplopen in de stal. In combinatie met de hoge temperaturen van de middag neemt de benauwdheid bij kippen toe. Het is belangrijk om meer te ventileren om de warmte uit de stal te krijgen, maar hiermee neemt de luchtvochtigheid ook toe. Een lastige situatie voor iedere boer. Gelukkig heeft Kanters een oplossing voor je.

Oplossing

Aeroforte geeft verlichting bij ademhalingsproblemen

Etherische oliën zijn de oplossing voor luchtwegproblemen. Die zorgen namelijk voor een vrijere ademhaling.

Bij Kanters vind je drinkwatersupplementen met etherische oliën. Aeroforte kun je via het drinkwater toedienen, zodat de dieren snel verlost worden van hun benauwdheid. Ook kan Aeroforte verneveld worden in de stal. De fijne druppels worden diep ingeademd en zorgen zo voor verlichting bij de ademhaling.

Kanters, Aeroforte, vernevelen, hittestress

Referenties

"Aeroforte geeft mijn kippen net dat beetje extra ondersteuning, zodat ze makkelijk door de hete dagen komen. Dankzij de Optimus
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

We komen graag langs om samen met jou te bepalen wat Aeroforte voor jouw dieren kan betekenen. Voor elke diersoort, leeftijd en stalomgeving heeft Kanters een geschikte oplossing. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Producten voor jouw uitdagingen

De oplossing voor vrije ademhaling

Bij Kanters vind je voor iedere diersoort en stalomgeving producten om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.

Wil je meteen naar het bestelformulier?