Pluimvee

Minder uitval bij mijn kippen

De gemiddelde uitval in Nederland ligt al jaren rond de 3.5% bij vleeskuikenbedrijven. Belangrijkste redenen voor uitval zijn de kwaliteit van eendagskuikens en daarnaast een aantal ziektes die vaak rondgaan. Ook is er een relatie tussen gezondheid en de bezettingsdichtheid, door intensief contact ontstaat een verhoogde infectiedruk.

Uitdaging

Een goede vertering is belangrijk voor gezonde kippen

Hoe verlaag je de uitval op je pluimveebedrijf? De relatie tussen uitval en gezondheid kan een rechtstreeks gevolg zijn van een verhoogde infectiedruk. Bacteriën en virussen verspreiden snel door de stal. Ook kan verhoogde stress, een verminderde weerstand en een slecht klimaat zorgen voor extra uitval. Daarnaast is de uitval in de eerste week afhankelijk van de kwaliteit van de eendagskuikens.

Hoe herken je het

Uitval loopt vaak ongemerkt op

Houd je je uitval op je bedrijf iedere week bij? Blijft het bij af een toe een kip die uitvalt of worden het er iedere ronde wat meer? Het is belangrijk om de uitval en de reden van uitval goed te registreren en dit regelmatig te bespreken met je dierenarts. Check daarbij ook regelmatig je waterleidingen, vuil kan hier ophopen en bacteriën kunnen zich makkelijk via de waterleiding verspreiden door je bedrijf.

Oorzaak/gevolg

Een verhoogde ziektedruk leidt tot een hogere uitval

Vervuilde waterleidingen kunnen zorgen voor smaakverandering van het water, dieren gaan minder drinken en krijgen bacteriën binnen via het drinkwater. Als ze door stress ook nog eens een verhoogde pH in de maag hebben, werkt de natuurlijke barrière niet goed meer. Bacteriën dringen door naar de darmen en zorgen daar voor ontstekingen.

Deze bacteriën in de bloedbaan zorgen voor zwakke dieren, natte mest, slome kuikens en uiteindelijk tot uitval. Doordat de bacteriën zich via de mest verspreiden worden de andere kuikens in de stal ook ziek. Dit kan snel zorgen voor een hoge uitval.

Oplossing

Aangezuurd, schoon drinkwater voorkomt uitval

Kanters heeft oplossingen ontwikkeld voor schoon drinkwater en organische zuren mengsels aangevuld met mineralen. Onze gebufferde en ongebufferde organische zuren mengsel zorgen voor een goede zuurtegraad in de maag en dus een goede vertering. Dit verhoogt de weerstand van de kip waardoor ze niet ziek worden. Dit is de oplossing voor antibioticareductie

Referenties

"Ik ben Nutriforte Vivace gaan gebruiken samen met een aantal andere zuren. Ik kwam tot de ontdekking dat met Nutriforte Vivace het uitvalspercentage het snelst terug liep."
Kanters, Jeroen Uijlen, Nutriforte Vivace, water, technics
Jeroen Uijlen
Moederdierenbedrijf
kippen, pluimvee, water, Kanters

Oplossingen op maat voor jou als pluimveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke oplossing het beste bij jou past. Kanters heeft onderzoek gedaan naar darmgezondheid bij pluimvee, meer weten?
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor een verlaagde uitval bij pluimvee

Of het nu gaat over waterhygiëne, organische zuren, voedingssupplementen, kuikenpapier of voerconservering, wij zijn je graag van dienst. Je bestelt onze producten eenvoudig door het bestelformulier in te vullen of door direct contact met ons op te nemen. Ook als je nog vragen hebt, advies wilt of meer informatie zoekt, helpen we je graag.