Pluimvee

Voerconservering ook bij droogvoer belangrijk

Welke voeding kippen precies krijgen is heel belangrijk voor hun gezondheid. Door organische zuren in te zetten ga je voortijdige fermentatie van nutriënten tegen en zal het voer zijn voedingswaarde blijven behouden. Daarnaast blijft de smakelijkheid van het rantsoen gelijk, blijft het rantsoen fris door het voorkomen van broei en wordt de ontwikkeling van micro-organismen in het voer geremd.

Uitdaging

Salmonella komt binnen via het droogvoer

Salmonella-infecties, met name salmonella enteritidis, kunnen bij zeer jonge kuikens ernstige ziektes en zelfs de dood veroorzaken. Oudere dieren blijven na een infectie meestal drager. Omdat besmettelijk vlees en eieren ook bij mensen problemen kunnen veroorzaken, is het heel belangrijk dat salmonella bij kippen wordt bestreden. De salmonellabacterie kan op vele manieren de stal in komen, bijvoorbeeld via het droogvoer. Gelukkig kun je dat met aanzuren van het voer voorkomen.

Hoe herken je het

Vervuilde drinknippels zijn een probleem voor de diergezondheid

Het is lastig om te achterhalen of de salmonella-besmetting via het voer is binnengekomen. Je kunt voermonsters insturen naar de gezondheidsdienst om te laten onderzoeken. De ziekteverschijnselen in de stal zijn vooral de eerste 10 dagen zichtbaar. De uitval is hoog doordat kippen ontstekingen krijgen aan gewrichten en organen. Na de eerste 10 dagen zijn kippen vooral drager van de bacterie zonder zichtbare verschijnselen.

Oorzaak/gevolg

Snelle verspreiding en vervelende gevolgen

Salmonella verspreidt zich gemakkelijk door de stal. Als een kip eenmaal besmet is, kan de bacterie zich via de mest verder verspreiden. Ook ongedierte en het voer zijn vaak een bron van besmetting. Een besmetting van salmonella bij legkippen kan er al snel toe leiden dat je de dieren moet ruimen. De eieren worden vernietigd en dat is een grote kostenpost. 

Ook bij vleeskuikens kan een salmonellabesmetting tot hoge kosten leiden. Vlees met een salmonellabesmetting zorgt er namelijk voor dat je korting krijgt op de uitbetaling. Allemaal erg vervelende gevolgen, die je graag wilt voorkomen. Gelukkig heeft Kanters een oplossing.

Oplossing

Droogvoer aanzuren doodt de salmonellabacterie

Het aanzuren van droogvoer voor kuikens vermindert de salmonellabesmetting in een bedrijf. Dit aanzuren kun je tijdens de voerbeurt door middel van een spray in de voervijzel doen.

Bij Kanters vind je Nutripreserve Feed. Dit is een organisch zurenmengsel dat gesprayd kan worden op het droogvoer. Organische zuren doden de salmonellabacterie en zorgen dat het voer salmonellavrij is.

Pluimvee-Voer-BijOplossing(zodraweeenfotohebbenvanvoersprayerdanvervangen)

Referenties

"Dankzij Aqua-clean van Kanters geef ik mijn dieren Hygiënisch schoon water. Hierdoor stijgt de wateropnamen wat de diergezondheid bevordert”
Klaas Timmer
Vleeskuikenhouder (110.000 vleeskuikens) te Meerkerk

Oplossingen op maat voor jou als pluimveehouder

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke producten en techniek voor jouw dieren de oplossing zijn. Voor elke diersoort, leeftijd en stalomgeving heeft Kanters een geschikte oplossing. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor salmonellavrij, gezond voer voor je dieren

Of het nu gaat over waterhygiëne, organische zuren, voedingssupplementen, kuikenpapier of voerconservering, wij zijn je graag van dienst. Je bestelt onze producten eenvoudig door het bestelformulier in te vullen of door direct contact met ons op te nemen. Ook als je nog vragen hebt, advies wilt of meer informatie zoekt, helpen we je graag.