“Aanzuren drinkwater geeft goede resultaten”

Met de lage uitval in de laatste ronde, 4,3 procent op zestig weken wat het onder het gemiddelde van ForFarmers-klanten zit, is een mooi resultaat bij Jeroen en Brendy Uijlen uit Nistelrode. Meerdere factoren kunnen aan de goede prestaties van het vermeerderingsbedrijf van vleeskuikenouderdieren ten grondslag liggen. Daarin speelt ook de gedrevenheid van een gepassioneerde ondernemer een grote rol. Jeroen Uijlen is dagelijks fanatiek bezig met de diergezondheid en ziet daarbij de voordelen van het aanzuren van het drinkwater met Premium Acid en Nutriforte® van Kanters. “Als ik Premium Acid inzet zie ik de uitval meteen verminderen. Nutriforte zet ik in als ik het gevoel heb dat mijn dieren wat extra’s nodig hebben.”

"Ik kan niet tegen uitval"

“Ik kan niet tegen uitval”, verklaart de pluimveehouder zijn gedrevenheid. Op de hoofdlocatie in Nistelrode houdt de onderneming een kleine vijftienduizend ROSS 308-moederdieren voor de productie van broedeieren. Op de tweede locatie in Heeswijk-Dinther nog een kleine tienduizend. De lage uitval ziet Jeroen Uijlen als een bevestiging van zijn werkwijze, maar hij realiseert zich dat er ook een geluksfactor van toepassing is. “Geen ronde is namelijk hetzelfde. Je moet op het juiste moment schakelen. Ik vind het belangrijk dat het in de stal goed loopt. Dan zet ik liever vaker iets op, dan dat ik over het randje ga. Misschien is dat economisch gezien niet altijd de beste keuze. Toch, als het in de stal lekker loopt dan levert dat meer werkplezier op.”

De goede prestaties spreken in het voordeel van Uijlen zijn filosofie. De keuzes die hij maakt op het gebied van voer en drinkwater pakken goed uit. Het aanzuren van het drinkwater is misschien niet de enige verklaring voor het lage uitvalspercentage, toch is de pluimveehouder er wel van overtuigd dat het er wel aan bijdraagt. “Premium Acid geeft in mijn situatie structureel de beste resultaten. We hebben meerdere producten getest en deze kwam bij ons er het beste uit. Uitval is minder geworden, mede door de combinatie met goed voer en goede begeleiding van onze dierenartsenpraktijk AdVee.”

Premium Acid van Kanters is een synergetische combinatie van niet-gebufferde organische zuren. Het levert een bijdrage aan een goede gezondheid. Verlaging van de pH in het maag-darmkanaal zorgt voor remming van potentieel ziekteverwekkende bacteriën en verbetert de eiwitvertering. Uijlen zuurt het drinkwater één keer per week aan, in een aaneengesloten cyclus van twee dagen. “De kippen drinken het graag. Qua waterconsumptie zijn we wel dertig liter per koppel gestegen. Voldoende drinken is belangrijk om afvalstoffen af te voeren en meer te eten. Wij merken daarbij geen negatieve effecten zoals het strooisel dat natter wordt.”

Jeroen uijlen, kanters, nutriforte vivace

Nutriforte

Een ander product dat Uijlen inzet is Nutriforte. Dit is een mengsel van Kanters gebaseerd op organische zuren, vitaminen, mineralen en aminozuren. Het product is ter aanvulling van bouwstoffen en het stimuleren van het natuurlijke afweersysteem. “Wij gebruiken Nutriforte vooral in het begin van het koppel of na een enting. Hier zit iets meer vitaminen en mineralen in voor extra ondersteuning. Zeg maar een extra boost.”

Doseren

Uijlen gebruikt voor het aanzuren van het drinkwater de speciale Optimus®-doseerpomp van Kanters. Dit betreft een gepatenteerd doseersysteem dat de inzet van drinkwatertoepassingen optimaliseert en zorgt voor een accurate en nauwkeurige toediening. “Zo worden automatisch hele lage hoeveelheden zuur, met een pH-waarde van 3,8, aan het drinkwater toegevoegd”, legt Uijlen uit. De pluimveehouder maakt in de stal vervolgens gebruik van ronddrinkers in plaats van nippels. “Dat is voor mij ook meteen een goede check of er voldoende water beschikbaar is. Bovendien, als je zelf dorst hebt, wil je ook niet uit een rietje drinken toch?”.

Kanters biedt vervolgens de mogelijkheid om metingen in de stal te verrichten om de dosering te bepalen. “Daarvoor hebben we de speciale waterkoffer”, legt salesmanager Ilonka Wijers uit, “Zo checken we of de dosering bij de laatste nippel, bij Uijlen de laatste ronddrinker, in de stal nog gelijk is. Ook de microbiologische samenstelling kunnen we controleren.” Technical support manager Erica Bongers vult haar collega aan. “Als je een product op drinkwater zet, hoort er ook altijd een reiniging bij. Dat mag ook niet worden vergeten. Neemt de pluimveehouder dit standaard op in het management, dan kun je veel bewerkstelligen als het gaat om de gezondheid van het dier.”

Kanters, Jeroen Uijlen, Nutriforte Vivace, water, technics

Reinigen en desinfecteren drinkleidingen

Uijlen reinigt en desinfecteert zijn drinkleidingen standaard bij leegstand en gebruikt daar Aqua-clean® voor. Het product is gebaseerd op waterstofperoxide gestabiliseerd met een speciaal complex met zilver. De bruisende reactie van zuurstof met organische vervuiling, die Aquaclean geeft, lost biofilm op en voorkomt dat er vuil in het systeem achterblijft. Na opzet neemt Uijlen monsters af. De werking is dusdanig goed, dat hij in de laatste ronde niet de waterbakken hoefde los te schroeven en schoon te maken. “Dat scheelt heel veel werk. Die tijd besparen we weer.”

De pluimveehouders prijst de relatie met Kanters. “Het bedrijf kwam ik op het spoor via een andere pluimveehouder, die bezig was met een nieuw middel. Wij hebben als proef een middel tegen bloedluis ingezet op onze andere locatie in Heeswijk-Dinther.” Voor Uijlen was de luizenproef de eerste kennismaking met Kanters. “We kwamen met Kanters in contact en besloten om twee producten te testen voor het aanzuren van het drinkwater. Toen onze oude pomp ook nog eens kapot ging, kwam onze leverancier met de Optimus-pomp aanzetten. Dat levert Kanters dus ook.” Uijlen hoopt de goede resultaten van de afgelopen tijd een vervolg te geven. “We draaien technisch lekker, dus er is op dit moment geen enkele aanleiding om daarin iets te wijzigen.”

Heb je interesse in de Optimus doseerpomp? Neem contact op met Kanters: (0499) 625 600 of stuur een mail naar info@kanters.nl.

Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

Optimus Duo-doseermodule drinkwater doseren
Blogs/tips
Groter werkgemak met de Optimus Duo-doseermodule

Doseer jij al vloeibare supplementen in het drinkwater van je vee, maar neemt het gesleep …

Lees verder
Aqua-clean CFC Flora Mix Ultimate Acid drinkwater desinfectant
Blogs/tips
Kanters-producten behoren tot beste waterdesinfectiemiddelen en zuren

Antibioticareductie is nog steeds een belangrijk thema in de (pluim)veehouderij. Sinds het verbod op antibiotische …

Lees verder
Varkens-HealthyPig-BijRendement
Onderzoeken
Verminder hittestress bij varkens met Aeroforte

Verminder hittestress bij varkens met Aeroforte Hittestress is een groot probleem in de varkenshouderij. Varkens …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder