Antibioticareductie is nog steeds een belangrijk thema in de (pluim)veehouderij. Sinds het verbod op antibiotische groeibevorderaars door de Europese Unie is er een dringende vraag naar alternatieve biociden om nutritionele stoornissen, slechte prestaties en bacteriële ziekten tegen te gaan. Steeds vaker wordt drinkwater erkend als een belangrijk medium om op dit gebied in te grijpen. Kanters heeft decennia geleden de kracht van water bij het verminderen van antibiotica al erkend en heeft sindsdien ontsmettingsmiddelen, zuren en supplementen ontwikkeld voor gebruik in drinkwater.
Introductie
Een studie van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki vergeleek de in vitro antibacteriële activiteit van verschillende waterdesinfectiemiddelen, zuren en glyceridemengsels, waaronder Kanters’ Aqua-clean, Premium Acid, Ultimate Acid en CFC Flora Mix.
De onderzoekers bepaalden de minimale concentratie van de producten die bacteriegroei van de 13 belangrijkste zoönosebacteriën bij pluimvee remden (MIC) (Tabel 1).
Resultaten
In de categorie waterdesinfectiemiddelen had Aqua-clean de laagste MIC voor twaalf van de dertien bacteriestammen en een grotere algehele effectiviteit bij de aanbevolen dosis dan de andere twee producten. De test toonde weinig tot geen verlaging van de pH-waarde van het water, waaraan Aqua-clean zijn zeer lage corrosiviteit te danken heeft. De resultaten van Aqua-clean in vergelijking met twee concurrerende producten (aangeduid als C 1 en C 2), worden weergegeven in Figuur 1.
Van de drinkwaterzuren lieten Premium Acid en Ultimate Acid zien dat ze zeer effectief zijn, ook als het drinkwater niet de aanbevolen pH-waarde bereikt. Vooral tegen Listeria innocua waren ze veel effectiever dan het andere product (zie Figuur 2).
Van de drie glyceridemengsels presteerde CFC Flora Mix het beste tegen het merendeel van de bacteriestammen (zie Figuur 3). Wel willen we benadrukken dat het belangrijkste doel van CFC Flora Mix het ondersteunen van de darmgezondheid van je pluimvee is, en niet het zuiveren van drinkwater. Dit maakt de effectiviteit tegen de geteste bacteriën nog indrukwekkender.
Conclusie
De onderzoekers concludeerden dat alle geteste producten goede kandidaten zouden zijn voor het verminderen van in vivo kolonisatie van pathogenen. Een onderzoek dat de in vivo effectiviteit van deze producten test, wordt aanbevolen vanwege het gebrek aan interferenties die je in de praktijk zou tegenkomen.
Van de negen producten die in dit onderzoek zijn getest, presteerden de producten van Kanters het best. Ook bleek uit dit onderzoek dat je een totaalaanpak nodig hebt om de bacteriedruk voldoende te verlagen. Verschillende bacteriën en stammen zijn gevoelig voor verschillende producten en het hebben van meerdere, complementaire producten zal je dieren het meest effectief gezond houden. Kanters biedt zo’n totaaloplossing met ontsmettingsmiddelen om schoon te starten, zuren om schoon te blijven en vloeibare voedingssupplementen om je dieren in verschillende scenario’s te ondersteunen.
Wil je het originele artikel lezen? https://www.mdpi.com/2076-0817/12/3/381