Mineralen, spoorelementen en (zoog)koeien
Er wordt maar weinig geschreven over zoogkoeien en waarom spoorelementen zo belangrijk zijn, is ook een onderwerp, die je maar zelden aantreft in de vakliteratuur. Wanneer je geïnteresseerd bent in wat Kanters kan betekenen voor zoogkoeien en wanneer je meer wil weten over het belang van spoorelementen, lees dan verder.
Zoogkoeien
Zoogkoeien houden is een vak op zich. Het zijn prachtige robuuste dieren. Het doel is, mooie geblokte kalveren te fokken, die kunnen uitgroeien tot goed bevleesde niet te vette runderen. Daar steekt veel kapitaal in. Uitval is dus kostbaar. Gezondheid een must.
Te vette zoogkoeien worden moeilijker tochtig. Het is daarom zaak het rantsoen steeds evenwichtig en niet te geconcentreerd te houden. Daarom wordt er maar weinig of geen krachtvoer gevoerd aan zoogkoeien. Daarmee kondigt zich ook een probleem aan. Ook zoogkoeien hebben namelijk meer mineralen en spoorelementen nodig, dan in een rantsoen zonder krachtvoer te vinden is. Dit zijn immers juist de elementen die de vruchtbaarheid en de gezondheid ondersteunen.
Nutriforte® Top Lac
Vloeibare mineralen, verstrekt via het drinkwater, geven de runderen de mineralen op unieke wijze. Daar waar krachtvoer al gauw te veel energie meebrengt en droge mineralen moeilijk door een zoogkoeienrantsoen te mengen zijn, nemen de koeien met het water tegelijk de broodnodige mineralen en spoorelementen op. Het feit dat de spoorelementen en mineralen opgelost zijn, zorgt voor een uitstekende biologische beschikbaarheid.
Magnesium en Spoorelementen in Nutriforte Top Lac
Magnesium: Een tekort is meetbaar in de melkproductie. Magnesium speelt ook een rol in het Vitamine D metabolisme en daarmee een rol in de calciumhuishouding. Net als calcium speelt magnesium een rol bij de geleiding van prikkels voor het aansturen van spieren. Magnesium beïnvloed de activiteit van ruim 300 enzymen, betrokken bij de stofwisseling! De opgeloste vorm waarin Kanters magnesium aanbiedt maakt dat het heel gemakkelijk opneembaar is.
Mangaan: Belangrijk voor het goed functioneren van de geslachtsorganen, dus van belang voor een goede vruchtbaarheid.
Zink: Is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem en bij het genezen van ontstekingen. Ook vervult zink een sleutelrol bij de vorming van de keratinestop. Deze is van belang tijdens de droogstand en tussen het zogen door, om mastitis-veroorzakende bacteriën buiten te houden. Dit is dus belangrijk voor een goede gezondheid.
Koper: Is het werkzame bestanddeel van veel enzymen. Koper is een antioxidant en beschermt daarmee weefsel en organen tegen vrije radicalen die weefsel en organen beschadigen. Er zit weinig koper in biest en melk. Het kalf moet dus van de moeder een voorraadje in de lever meekrijgen. Ook koper is dus van belang voor een goede gezondheid.
Jodium: Is essentieel voor een goedlopende stofwisseling. Daarom is het van belang voor de groei van het kalf in en buiten de koe. De behoefte wordt hoger wanneer veel klaver gevoerd wordt.
Kobalt: Voor een goed werkende pens is voldoende kobalt nodig. Anaerobe pensbacteriën hebben kobalt nodig voor groei en vermenigvuldiging. Deze pensbacteriën maken een voor de herkauwer essentiële vorm van vitamine B12 aan. Vitamine B12 is belangrijk voor de glucosevorming in de lever, en dus belangrijk voor de energiebalans in de koe.
Selenium: is een essentieel onderdeel van een belangrijk enzym (Glutathionperoxidase;GSH-Px). GSH-Px is een enzym dat schadelijke vrije radicalen onschadelijk maakt. Dit is uiterst belangrijk voor gezonde eicellen, en dus essentieel voor een goede vruchtbaarheid. Een tekort aan selenium bij de moeder kan struma (opgezwollen schildklier) veroorzaken bij het kalf. Kortom, selenium is belangrijk voor gezondheid en vruchtbaarheid.
Er kan veel meer over verteld worden, maar dit geeft in hoofdlijnen aan waarom een goede voorziening van mineralen en spoorelementen zo belangrijk is voor zoogkoeien en melkkoeien. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je plaatselijke accountmanager.