Een infectie in de luchtwegen bij pluimvee die aandacht verdient is infectieuze larynchotracheïtis (ILT). Het ILT-virus is een Herpesvirus. In Nederland wordt de diagnose ILT jaarlijks een of enkele malen gesteld (bron GD). Omdat het virus binnen een koppel relatief langzaam verspreidt, kan het meerdere dagen duren voordat een hele stal besmet is. De infectie kan direct van dier op dier of indirect via mensen, materialen of ongedierte verspreiden. Wilde vogels worden niet gezien als virusreservoir; al zijn fazanten wel een risicofactor. Omdat een besmet embryo sterft, is er geen sprake van verticale overdracht.
Symptomen
De schade die het virus veroorzaakt, is afhankelijk van vele factoren en daardoor erg variabel. Vaak is er sprake van een productiedaling en verhoogde uitval. Opvallend is dat onbeschermde witte leghennen minder gevoelig lijken te zijn dan onbeschermde bruine leghennen en vleeskuikenmoederdieren. Hoewel er verschillende vaccinaties bestaan tegen ILT is de oogdruppel vaccinatie op dit moment een veel gebruikte methode. Opfokdieren zouden na een tweevoudige oogdruppelvaccinatie beschermd moeten zijn. Er wordt dan gevaccineerd met een levend maar geattenueerd virus waardoor er een gecontroleerde infectie wordt veroorzaakt. De vaccinatie geeft vaak na circa 5 dagen een entreactie in de vorm van conjuctivitis. Er kunnen complicaties optreden door een bacteriële infectie, stof, een slecht stalklimaat en een hoge bezetting.
Geen behandeling, wel ondersteuning
Tegen ILT is geen behandeling mogelijk. Het is wel mogelijk om de luchtwegen te ondersteunen tijdens een infectie, onder andere met behulp van etherische oliën. Het werkingsmechanisme van deze stoffen berust op het ontstekingverminderende effect. Aan actieve stoffen in etherische oliën, zoals in eucalyptus de stof 1,8 cineol, worden meer en meer ontstekingsremmende eigenschappen toegekend. Zo ondersteunt 1,8 cineol de afbraak van slijm in de luchtwegen, onderdrukt het de hoestprikkel terwijl het de ademwegen helpt te verruimen. Al deze effecten resulteren in een vrijere adem gedurende een infectie.
Voorkomen is beter dan genezen
De ILT oogdruppelvaccinatie heeft een belangrijk verschil met een veldinfectie: de entreactie is voorspelbaar. Veehouders weten vaak goed hoe hun koppel op een vaccinatie reageert. Hierdoor is het dus ook mogelijk om in een heel vroeg stadium ondersteuning te bieden. En juist dit feit maakt de inzet van etherische oliën succesvol. Voorkomen is beter dan genezen, geldt ook voor entreacties. De toepassing van etherische oliën is eenvoudig, effectief en kan het gebruik van antibiotica reduceren.
Kanters heeft hiervoor Aeroforte ontwikkeld. Een vloeibaar mengsel dat onder andere eucalyptus, pepermunt en menthol bevat. Het kan zowel worden ingezet via het drinkwater als via verneveling.
Meer informatie
Wilt u graag meer weten over ILT en de ondersteuning van uw pluimvee met Aeroforte? Neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600 of stuur een e-mail naar info@kanters.nl.