Voerconservering belangrijk voor een goede balans
Door de inzet van organische zuren zal de voortijdige fermentatie van nutriënten worden tegengegaan en zal het voer zijn voedingswaarde blijven behouden. Daarnaast blijft de smakelijkheid van het rantsoen gelijk en zal het rantsoen fris blijven door het voorkomen van broei.
Broei voorkomen is belangrijk voor de smakelijkheid van het rantsoen
Door hoge temperaturen in de stal in de zomer en in de voerkuil krijgen bacteriën, gisten en schimmels de kans om zich te vermeerderen. Dat zorgt voor broei in de voeding van koeien. De smaak van het voer verandert, waardoor de koeien minder willen eten. Daarnaast zorgt de gisting van het voer voor een verlies van nutriënten. Koeien krijgen te weinig voedingsstoffen binnen en zullen daardoor 1-3 liter melk minder produceren dan met koud voer.
Hoe herken je broei in voeding koeien?
‘s Ochtends kun je broei makkelijk herkennen doordat er stoom van het voer af komt. Wat je niet kunt zien, is dat de voedingswaarde afneemt. Je kunt ook een thermometer gebruiken om warmte te meten. Er zijn vaak besmette hotspots in de kuil die met ander voer in de voermengwagen worden gemengd zodat de gisten en schimmels nog eens worden verspreid. Tijdens warme periodes zie je hierdoor vaak een afname van de voeropname van de koeien.
Broei komt voor in iedere kuil
Broei kan verschillende oorzaken hebben. Door een slechte opslag kunnen er hotspots ontstaan onder het zeil. Daarnaast zijn kuilen met een hoog droge stof percentage gevoelig voor broei. Zodra geopend, worden bacteriën, gisten en schimmels geactiveerd door zuurstof. Ook kan één keer per dag voeren ervoor zorgen dat het voer te lang ligt en er broei ontstaat.
Het gevolg van broei is een lagere voeropname bij de koeien omdat het voer niet lekker smaakt en ruikt. Ook gaat de voedingswaarde omlaag waardoor de koeien te weinig nutriënten binnenkrijgen. Dit gaat ten koste van de melkgift en kost dus geld. Dit kan oplopen tot 250 euro per koe per jaar. Dat is veel geld en het is dus heel belangrijk om dat te voorkomen!
Aanzuren van het rantsoen is de oplossing
Door het rantsoen aan te zuren rem je de bacteriën, gisten en schimmels af en zorg je ervoor dat het voer zijn voederwaarde behoudt.
Kanters heeft hiervoor Nutripreserve. Dit is een organisch zurenmengsel dat via de mengvoerwagen of direct gemakkelijk aan de koeien gegeven kan worden. Het voer wordt er smakelijker van en de dieren zullen graag hun voer eten met een hoge voederwaarde.
Referenties
Oplossingen op maat voor jou als rundveehouder
Nutripreserve® Basic
Hogere melkproductie door fris, koud en smakelijk voer
- Sterke broeiremmer met melasse voor extra plak
- Behoudt kwaliteit van het ruwvoer
- Hogere voeropname door minder broei
- Minder selectie aan het voerhek
- Bevordert de melkgift
Nutripreserve® FP
Voor het behoud van voedingsstoffen in TMR
- Sterk conserverend zuur met een brede inzetbaarheid
- Minimaliseert de afname van voedingswaarde
- Remt de groei van gisten en schimmels
- Efficiënt in gebruik
- Snelle activiteit
Nutripreserve® AMY
Conserveert vochtrijke rantsoenen
- Verbetert de houdbaarheid van TMR en natte bijproducten
- Remt de groei van gisten, schimmels en pathogene bacteriën
- Stimuleert de eiwitvertering
- Bevordert de natuurlijke barrière van de maag
Oplossingen voor een smakelijk rantsoen
Bij Kanters vind je voor iedere diersoort en stalomgeving producten om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.