Het aanzuren van voedsel is al eeuwen oud. Mensen gebruiken al sinds mensenheugenis zuur om voedsel langer houdbaar te maken. Men kwam er al snel achter dat bacteriën geen kans krijgen als voedsel een hoge zuurtegraad heeft en dus een lage pH. Kanters heeft hier Nutriprerve Amy voor ontwikkelt.
Waarom zuur in ons voedsel?
Zuren komen veel in de natuur voor. We krijgen dagelijks zuur binnen via onze yoghurt, melkzuurbacteriën die aanwezig zijn in yoghurt zorgen voor melkzuur. Melkzuur zorgt er weer voor dat ongewenste bacteriën gedood worden en de yoghurt langer houdbaar is. Ook bij diervoeders speelt zuur een rol, het komt de vertering ten goede en zorgt ervoor dat vloeibaar diervoeder, zoals brijvoer bij varkens, langer houdbaar is.
Zuren en het varken
Ook voor varkens heeft het toevoegen van zuur in voedsel naast een conserverende werking ook andere effecten. Als eerste zorgt het zuur ervoor dat de zuurgraad, ook wel pH genoemd omlaag gaat. Hierdoor ontstaat een zure omgeving voor ongewenste bacteriën waardoor ze stoppen met groeien. Hierdoor kunnen we de groei van bacteriën zoals E. coli en Salmonella remmen. Ieder zuur heeft andere eigenschappen en de combinatie van zuren zorgt voor een synergetische werking. Sommige zuren zijn zeer sterk en kunnen de pH snel laten dalen. Andere zuren zijn juist gericht op de antimicrobiële werking. In de maag van varkens komt zoutzuur voor, dit zorgt ervoor dat de pH van de maag erg laag is. Naast het verlagen van de pH zorgt zoutzuur in de maag er ook voor dat ongewenste bacteriën gedood worden.
pH in het lichaam
Binnen ons lichaam komen verschillende pH’s voor. De pH van het bloed is ongeveer 7, het verteringsstelsel van een varken varieert van een pH van 2 tot een pH van 7. Zodra de voedselbrij in de maag komt, daalt de pH sterk door de aanwezigheid van zoutzuur. Dit heeft een antimicrobiële werking en vormt een barrière voor bacteriën zodat deze niet in de dunne darm kunnen komen en geen schade meer aanrichten in het darmstelsel. Een lage pH in de maag stimuleert de eiwitvertering. De lage pH is nodig voor de activatie van enzymen die in de maag eiwitten opknippen tot aminozuren, zodat deze verderop in de darmen opgenomen kunnen worden. Als veel voer tegelijk in de maag komt, zal de pH van de maag onvoldoende dalen doordat het voer een bufferend vermogen heeft. Dit is waarom we de maag kunnen helpen door bijvoorbeeld het brijvoer alvast aan te zuren voordat de varkens het eten.
Jonge biggen
Biggen hebben echter moeite om zelf voldoende zoutzuur te produceren, hierdoor bestaat het risico dat de pH in de maag aan de hoge kant is, wat negatieve gevolgen kan hebben bij de eiwitvertering. Door jonge dieren zuur voer te geven kan de eiwitvertering gestimuleerd worden Ook stress bij zowel oude als jonge dieren kan ervoor zorgen dat tijdelijk minder zuur aangemaakt wordt in de maag. Door het drinkwater of het voer aan te zuren kunnen we de dieren helpen deze periode goed door te komen.
Brijvoer aanzuren met Nutripreserve AMY
Bacteriën hebben het lastig in een zure omgeving, daarom is het van belang om Salmonella bacteriën geen kans te geven zich te nestelen in brijvoer van varkens. Kanters heeft Nutripreserve AMY ontwikkeld om brijvoer aan te zuren. Zo bevat Nutripreserve AMY propionzuur en mierenzuur, deze zuren voorkomen schimmelgroei tijdens de opslag van brijvoer. Daarnaast zorgen deze zuren er ook voor dat Salmonella geen kans krijgt zich te nestelen in de opslag tank.Â
Wanneer Salmonella bacteriën in het brijvoer aanwezig zijn, dan zorgt de toevoeging van melkzuur ervoor dat de bacteriën alsnog gedood worden. Belangrijk om te weten is dat Nutripreserve AMY geen invloed heeft op de smaak van het brijvoer. Varkens zijn gevoelig voor smaak maar door de toevoeging van Nutripreserve AMY hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Door de juiste zuren toe te voegen aan uw brijvoer zullen Salmonella bacteriën geen kans krijgen in uw varkenspopulatie.
Meer informatie
Wilt u graag meer weten over Nutripreserve AMY? Neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600. U kunt ons ook bereiken door een e-mail te sturen naar info@kanters.nl.