In verschillende Europese landen (zoals Denemarken, Nederland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Polen en Scandinavië) is het gebruik van antibiotica verlaagd, dankzij de kortstondige toepassing van hoge concentraties zinkoxide (ZnO) in voer direct na het spenen. Het gaat om een dosering van zo’n 2,5 tot 3 kg/ton. Deze dosering is hoger dan het normale wettelijke maximum (150 mg Zn/kg) en is alleen mogelijk op dierenartsattest. Een dergelijke toepassing van ZnO valt dan ook onder de geneesmiddelenwetgeving.
Vanaf juni 2022 is dit niet meer toegestaan in de EU.
Kanters heeft Intesti-Forte ontwikkeld, een product met een hoog gehalte zinkchelaten. Doordat de mineralen gebonden zijn aan een chelaat zullen ze makkelijk door de maag barrière de darmen bereiken waar ze opgenomen worden door de darmvilli.
Voor- en nadelen ZnO
Het voordeel van een hoge dosering ZnO is dat het een sterk remmend effect heeft op E.Coli en indirect ook op streptococcen. De incidentie en ernst van diarree nemen af. Maar er zitten ook nadelen aan. ZnO heeft een sterk bufferend vermogen, dus ook op de gebruikte organische zuren en in de maag van de biggen. Zink moleculen zorgen voor competitie met andere mineralen en sporenelementen (Ca, Fe, P, Cu) en de werking van fytase kan worden verstoord. Daardoor kunnen een slechte botontwikkeling en gewrichtsontstekingen ontstaan hoewel door de kortstondige toepassing dit effect echter klein zal zijn. Een belangrijk risico van het gebruik van een hoge dosering zink is dat er wetenschappelijk is aangetoond dat zink mogelijk resistentie van pathogene bacteriën in de hand werkt. En omdat meer dan 90% van de zink wordt uitgescheiden via de mest, zijn hoge doseringen een forse belasting voor het milieu. De verwachting is dat op korte of lange termijn de overheid zal ingrijpen en het gebruik van hoge dosering ZnO aan banden zal leggen.
Alternatief: organisch gebonden zink
Een alternatief voor ZnO in het voer is het gebruik van een organisch gebonden zink via het drinkwater. Door zink te binden aan een transport molecuul (chelaat) zoals bijvoorbeeld een aminozuur, zal de absorptie positief beïnvloeden. Kanters heeft een product, Intesti-Forte ontwikkeld. Het bevat een zink chelaat en kan via het drinkwater worden verstrekt. De absorptie van deze zinkvorm is hoger dan zink uit ZnO. Het absoluut gehalte aan zink is dan ook vele malen lager dan de gebruikelijke ZnO. Ter vergelijking: als de adviesdosering van 300 ml Intesti-Forte per 1000 liter drinkwater wordt aangehouden dan krijgen de biggen 1/6de deel van de maximale toegestane hoeveelheid zink binnen via het water. Hier is dan ook geen dierenartsattest voor nodig. De praktijk heeft veelvuldig laten zien dat de inzet van Intesti-Forte via het drinkwater een zeer positieve invloed heeft op de darmgezondheid na het spenen.
Meer informatie
Wilt u graag meer weten over Intesti-Forte? Neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600. U kunt ons ook bereiken door een e-mail te sturen naar info@kanters.nl.