Rundvee

Klauwaandoeningen bij koeien: ga voor optimale verzorging voor gezonde koeien

Gezonde klauwen zijn de basis voor een goede melkproductie. Maar hoe kun je hier voor zorgen zonder antibiotica, formaldehyde en kopersulfaat? Er zijn gelukkig verschillende manieren om klauwaandoeningen bij koeien te voorkomen en om voor gezonde klauwen te zorgen. Je ontdekt er hier alles over.

Kanters, hoofgel, koeien, klauwproblemen
Uitdaging

Klauwverzorging bij koeien

Kreupelheid is samen met vruchtbaarheid en mastitis een van de meest voorkomende aandachtspunten bij koeien op een bedrijf. Kreupele koeien geven minder melk, waarbij de totale kosten kunnen oplopen tot meer dan 150 euro per koe per jaar. Vooral mortellaro en stinkpoot zijn veel voorkomende klauwinfecties die lastig te bestrijden zijn. Het is daarom belangrijk om klauwen in goede conditie te houden waardoor bacteriën geen kans krijgen.

Hoe herken je het

Hoe herken je klauwaandoeningen bij koeien?

Kreupele koeien lopen niet makkelijk en/of trekken met een poot waar ze niet op gaan staan. Ook geeft de bolling van de rug weer hoe goed de klauwgezondheid is van een koe. Hoe rechter de rug, hoe beter de klauwgezondheid. Daarnaast is tijdens het melken of het klauwbekappen goed te zien wat de status is van de klauwen. Tijdige klauwverzorging is noodzakelijk om klauwen in topconditie te houden.

Oorzaak/gevolg

Een goede klauwgezondheid draagt bij aan het dierenwelzijn en een hogere melkproductie

Klauwaandoeningen bij koeien ontstaan op verschillende manieren. Een onbalans in de voeding is een belangrijke oorzaak. Daarnaast ontstaan bacteriële infecties zoals mortellaro en stinkpoot vaak vanwege een verlaagde weerstand of een hoge infectiedruk op bedrijven. Slechte stalhygiëne en geen structurele aandacht voor klauwverzorging bij de koeien ligt hier vaak aan ten grondslag.

Te weinig aandacht voor een uitgebalanceerd rantsoen en klauwverzorging leidt tot kreupele koeien. Dit zorgt vervolgens voor minder melkproductie, verhoogde kosten door vervroegd afvoeren, extra gezondheidskosten en meer werk. De exacte kosten zijn met het blote oog vaak niet te zien, maar bedragen al snel 150 euro per koe per jaar.

Oplossing

Gezonde klauwen door een structurele aanpak

Om klauwen in topconditie te houden is het belangrijk om ze te bekappen. Hierbij komen aandoeningen aan het licht en kan er actie worden ondernomen. Ook het verzorgen van de klauw is belangrijk om de klauwgezondheid te ondersteunen. Dit kan door het toepassen van verzorgingsmiddelen waaronder gels en hoefbaden. De Exoliumproducten zijn antibioticavrij, hechten goed en zijn veilig voor mens en dier.

Kanters, hoofgel, koeien, klauwproblemen

Exolium zorgt voor betere klauwgezondheid

We komen graag langs om samen met jou te bepalen welke producten en techniek voor jouw dieren de oplossing zijn. Voor elke diersoort, leeftijd en stalomgeving heeft Kanters een geschikte oplossing. Meer informatie of direct een afspraak maken?
Productoplossingen voor jouw uitdagingen

De oplossing voor klauwverzorging bij koeien

Bij Kanters vind je voor iedere diersoort en stalomgeving producten om de gezondheid van je dieren te bevorderen. Klik hieronder voor meer informatie over de producten en download onze onderzoeksverslagen voor meer achtergrondinformatie over de inzet en werking.

Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker van de website om bij Kanters te verifiëren welke producten in welk land toegestaan/te verkrijgen zijn. De gemaakte claims van de producten zijn niet in alle landen goedgekeurd.