Aan een zomer zoals die van 2018 zitten twee kanten. Elke dag mooi weer is best prettig, maar zó droog wensen wij het onze klanten niet toe. Terugkijkend naar de laatste jaren, zien we veel groeizaam weer, maar ook steeds meer ‘broeizaam’ weer. Wanneer de omgevingstemperatuur boven de 20˚C komt, heeft het rantsoen de neiging in zo’n 6-12 uur tijd op te warmen. Dat kan de komende zomer wel eens sneller gaan en wel om 2 redenen. Enerzijds heeft 2018 meer broeigevoelige kuilen opgeleverd, anderzijds wordt er steeds meer geweid, wat in de zomer de voersnelheid van een kuil niet ten goede komt.
Opwarmen van de kuil
Als het voer 3-5˚C opwarmt, is er sprake van microbiële activiteit. Meet het eens, direct na voeren en een 8 uur later. Vanwege de hogere temperatuur gaat de DS opname omlaag en de microbiële activiteit zorgt voor het verlies van suikers. Dit brengt risico’s met zich mee, door mogelijke productie van mycotoxinen, zeker bij éénmaal daags voeren. Toediening van Nutripreserve voorkomt opwarming door microbiële activiteit. Onze Nutripreserve -Basic en -Amy zijn gebaseerd op Mierenzuur en Propionzuur. Mierenzuur voorkomt vooral de snelle opwarming van het rantsoen, doordat het groei van gisten en bacteriën remt. Propionzuur remt schimmelgroei.
Maak het plaatje compleet
Wanneer u het plaatje écht compleet wilt maken, kunt u het snijvlak van de kuil na uitkuilen behandelen met 10% Nutripreserve® GS in water met behulp van een rugspuit. Deze behandeling is vooral nodig, als de voersnelheid te wensen over laat.
Op de foto is onze Nutripreserve Sprayer afgebeeld waarmee het doseren van de broeiremmer Nutripreserve® -Basic of -Amy, vanuit de cabine bediend kan worden.
Â
Â
Â
Toepassing en dosering:
Nutripreserve Basic, normaal melkvee rantsoen :Â Â Â Â Â Â Â 1,5-2 L per 1000 kg
Nutripreserve Amy, rantsoen met veel bijproducten:Â Â Â Â 1,5-2 L per 1000 kg
Nutripreserve GS 10%, snijvlakbehandeling:            1-2 L per m²