Kanters introduceert Intesti-Prime®

KANTERS INTRODUCEERT INTESTI-PRIME®

In Nederland sterft gemiddeld 12,5% van de kalveren in de periode van de geboorte tot een leeftijd van 14 dagen. Diarree is de belangrijkste doodsoorzaak (56%) voor jonge kalveren tot spenen. Daarom introduceert Kanters Intesti-Prime. Soms wordt diarree veroorzaakt door voedingsfouten. Maar meestal is het één of een combinatie van vier infectieuze organismen de oorzaak. Namelijk de bacterie E. coli, rota en coronavirussen en de eencellige parasiet Cryptosporidium parvum. Cryptosporidiose wordt de afgelopen jaren steeds vaker gemeld als oorzaak voor diarree en geeft meestal rond de zevende tot vijftiende levensdag diarreeverschijnselen. Cryptosporidiose komt vaak voor na – of in combinatie met – een Rota infectie; Nog afgezien van het welzijnsaspect en het eventuele financiële verlies van een kalf, geeft dit een opfok achterstand, die vaak over het hoofd gezien wordt. Het kan zo maar zijn, dat je een ex-diarree kalf pas 2 maanden later kun insemineren dan normaal. Dat kost €3 per dag aan extra opfokkosten. Bij 60 dagen heb je het dan over €180,- per dier!

Antibiotica

Nu is het helaas zo, dat antibiotica weinig effect heeft op kalverdiarree. Antibiotica doen niets tegen virussen (rota en corona) en weinig tot niets tegen parasieten (cryptosporidium). Bacteriën zoals E-coli en salmonella zijn wel gevoelig voor antibiotica. Kortom het komt meestal op het kalf zelf aan! Heeft het een goed werkend afweersysteem? Is het vitaal?

Hoe kunnen we de kalveren helpen?

Hygiëne:
We zien in de praktijk prachtige grote hokken met stro waarin koeien gemakkelijk afkalven. Helaas loopt die kreupele koe er ook al een tijdje. Of die slijter, die extra aandacht nodig heeft. Daardoor is het resultaat van op je knieën gaan bij een kalvende koe meestal twee natte knieën. Als het kalf geboren wordt, heeft die dezelfde ervaring. Deel dat hok in tweeën! Zorg voor een vol droog strobed. Haal mest direct weg. Dit helpt besmetting direct na de geboorte te voorkomen. Natuurlijk is dit gemakkelijk op te schrijven. De praktijk is vaak ingewikkelder, maar het helpt wél!
Dan zijn we er nog niet. Heb geduld! Gebruik niet direct die vee verlosser, het wordt zomaar een koe verkrachter. Koeien kunnen het heel vaak heel goed zelf. Voor koe en kalf is het afkalven een behoorlijk heftig stressmoment. Maak het niet erger.

Ondersteuning van de weerstand met Intesti-Prime

De Intesti-Prime® pil van Kanters is een voedingssupplement samengesteld uit natuurlijke grondstoffen die, het kalf ondersteunt bij de immuunreactie tegen de diarree veroorzakers. De verliezen aan vocht- en voedingsstoffen zullen verminderen. Het betreft een slow release pil. De actieve componenten uit de pil worden geleidelijk afgegeven in het maagdarmkanaal van het kalf. Hierdoor is Intesti-Prime gedurende langere tijd actief in het maagdarmkanaal en effectiever. Als je veel kalveren aan de diarree krijgt, is het verstandig preventief het immuunsysteem te ondersteunen. Is het probleem E-coli, start dan op dag 2 en geef gedurende vier achtereenvolgende dagen 1 pil per dag. Wanneer de problemen zich rond het einde van de eerste week voor doen, start dan op dag 5. Treedt diarree maar zo nu en dan op, geef het kalf dan direct 1 pil en 6L elektrolyten mix, daarna weer melk en -12u na de eerste pil- een tweede. Tenslotte nog 2 pillen, telkens 1 na 24 uur. De pil heeft een klein formaat en kan eenvoudig via een pillenschieter oraal worden toegediend.

Deel dit item

Gezonde dieren zorgen voor werkplezier en rendement

Kanters Technics ontwikkelt en produceert duurzame technieken om uw drinkwater schoon te houden.

Meer lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste de nieuwste onderzoeken en tips.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant

Optimus Duo-doseermodule drinkwater doseren
Blogs/tips
Groter werkgemak met de Optimus Duo-doseermodule

Doseer jij al vloeibare supplementen in het drinkwater van je vee, maar neemt het gesleep …

Lees verder
Aqua-clean CFC Flora Mix Ultimate Acid drinkwater desinfectant
Blogs/tips
Kanters-producten behoren tot beste waterdesinfectiemiddelen en zuren

Antibioticareductie is nog steeds een belangrijk thema in de (pluim)veehouderij. Sinds het verbod op antibiotische …

Lees verder
Varkens-HealthyPig-BijRendement
Onderzoeken
Verminder hittestress bij varkens met Aeroforte

Verminder hittestress bij varkens met Aeroforte Hittestress is een groot probleem in de varkenshouderij. Varkens …

Lees verder
Kanters, Thailand, schoon drinkwater, water, kwaliteit, aqua-clean
Product video's
Aqua-clean is the best biofilm remover

Kanters werkt al meerdere jaren samen met onze Partner SCG uit Thailand. Ze zijn een …

Lees verder